Jedilnica je tisti del našega domovanja, v katerem preživimo velik del skupnega časa. Dan začenjamo s skupnimi zajtrki za jedilno mizo, razpravljamo o dogodivščinah ob kosilu in se pripravljamo na nočni počitek ob večerji. Jedilna miza pa ni le predmet povezan s prehranjevanjem, temveč predvsem druženjem. Naj si bo to priložnost, ko se zbere vsa družina ali se vašemu povabilu odzovejo prijatelji, jedilna miza predstavlja pomemben kos pohištva, ki mu velja posvetiti nekaj pozornosti. A kako izbrati pravo?

Pri izbiri prave mize, poleg estetike, velja biti pozoren na nekaj ključnih dejavnikov, ki vas lahko obvarujejo težav in pretiranega čiščenja. Za pomoč smo se obrnili na strokovnjake, ki se vsakodnevno srečujejo z zagatami naročnikov, povezanimi z velikostjo mize, podnožjem in materialom samim. Jan Mihelič je pred petimi leti pustil dobro plačano službo in se v lastni delavnici posvetil izdelavi miz ter ostalih izdelkov iz masivnega lesa pod lastno znamko Iron x Wood. Vsak mesec njegovo delavnico zapusti kar nekaj prekrasnih masivnih miz, tako mu izkušenj in nasvetov ne manjka.

Velikost

Prvi faktor, ki ga pri nakupu velja upoštevati, je velikost. Če boste kupili premajhno mizo, vas bo na to ob vsakem obroku opominjala prostorska stiska, če izberete preveliko, se boste le s težavo premikalo naokrog. Strokovnjaki svetujejo, da izberete mizo, ki bo zadostila potrebam vaše družine in bo za njo mogoče namestiti vse člane, vključno s kakšnim gostom. Da ne bi izbrali prevelike, naj vam bo v pomoč vodilo, da naj bo okrog mize vsaj meter prostora. Če je le mogoče, še malce več. »Miza naj bo od stene odmaknjena najmanj za globino stola, prištevajoč še nekaj deset centimetrov, da je mogoče stopiti ven,« svetuje vodja podjetja Iron x Wood. 

Foto: Unsplash/Jorge de Jorge

Okrogla ali pravokotna?

Če ste omejeni s prostorom, velja razmisliti o okrogli mizi. Ta je priročna predvsem v manjših stanovanjih, saj zasede manj prostora, obenem pa lahko za njo posedite vse družinske člane. Težava okroglih miz je, da jih je le redko mogoče razširiti, v kolikor potrebujete prostor za večje število povabljencev. Po drugi strani so tu bolj priročne pravokotne mize, ki sicer zavzamejo več prostora, a lahko namestijo več ljudi in omogočajo več prostora.

Kaj pa dimenzije? Najpogosteje pravokotna miza meri od 75-90 cm v širino in 150-180 cm v dolžino. Za mizo dolžine 210 cm lahko na vsako stran udobno posedete do tri osebe, za  280 cm dolgo mizo pa kar štiri osebe. Če za posamičen stol računate približno 60 cm prostora po dolžini, bo sedenje precej utesnjeno. Pri tem je potrebno upoštevati še podnožja, saj nekatera zavzamejo precej prostora tako po dolžini kot širini mize. Po drugi strani štiričlanska družina potrebuje okroglo mizo s premerom najmanj 90 cm, za mizo premera 130 cm pa lahko posedete tudi do šest oseb.

Širina mize je pogosto sorazmerna z dolžino, saj s tem dosežemo očem prijazno razmerje mize. »Najboljše razmerje za mizo, ki ga pogosto uporabljajo tudi stranke je, da je dolžina dvakratnik širine. Večina miz je širokih med 90 in 100 cm, manj kot 70 cm je že zelo neprijetno. Pri širini upoštevajte, da je prostora dovolj za dva nasproti si postavljena pogrinjka in pa nekaj skupne posode na sredini,« pojasnjuje sogovornik.

Foto: Iron x Wood/Matic Lipar

Kater material izbrati?

Dandanes je na trgu ponudba miz resnično široka. Najdete takšne iz umetnih mas in materialov, še vedno pa prevladujejo lesene mize. Ljudje se za les odločajo predvsem zaradi prijetnega občutka in topline samega materiala. Prav po zaslugi odličnih lastnosti lesa, je masivna lesena miza pogosto pri vrhu želja tistih, ki opremljajo jedilne prostore. Ob tem velja našteti še trajnostno noto lesa in njegovo vzdržljivost. Pri leseni mizi se kot naslednje vprašanje pogosto poraja, ali naj mizo zaščitimo z oljem ali lakom. Olje po eni strani je na otip prijetnejše in ohrani prijetno toplino lesa, vendar zahteva precej večjo mero pazljivosti. Mizo je potrebno z oljem občasno osvežiti, kako pogosto, je odvisno od osončenosti, uporabe in ostalih dejavnikov.

»Vedeti morate, da oljena lesena miza nikdar več ne bo takšna kot prvi dan,« nam na srce položi Jan, ki ob tem opozori, da je prav patina mize, ki jo le ta sčasoma pridobi, tista, ki jo naredi še bolj posebno. Prav tako je po jedi potrebno oljeno mizo nežno obrisati z vlažno krpo, saj se kozarci in polite tekočine, po določenem času, znajo vpiti v les. Oljeno mizo je mogoče v primeru poškodb enostavno sanirati, medtem ko je potrebno lakirano mizo, zaradi kompleksnosti postopka lakiranja, zaupati profesionalcem. Lakirana miza je po drugi strani bolj vzdržljiva na packe in madeže. Prav zato se uporaba laka priporoča za družine z majhnimi otroci, prav tako ni potrebno vzdrževanje.

Foto: Iron x Wood

Kaj pa podnožje?

Tip podnožja je običajno izbran na podlagi estetike posameznika. »Ljudje se odločajo za podnožja, ki se skladajo z njihovim osebnim slogom, interjerjem domovanja. Pri tem seveda posebnih omejitev ni, pri nekaterih podnožjih pa velja upoštevati, da zavzamejo velik del površine mize, kar moramo vzeti v zakup pri razporeditvi stolov,« zaključuje Jan, katerega mojstrovine nastajajo pod znamko Iron x Wood. Najpogosteje uporabljena podnožja so bodisi lesena ali kovinska, zadnja leta je mogoče opaziti tudi povpraševanje po steklenih podnožjih.