Ko se sprehajate po gozdu, verjetno opazite, da vsa drevesna debla nimajo enakomerne površine. Na nekaterih deblih so bulam oziroma bradavicam podobni izrastki, največkrat ob koreninah, in mnogi pomislijo, da gre za kakšno bolezensko stanje dreves. Vendar v resnici ti izrastki niso škodljivi. Prav nasprotno, pod skorjo so te rastlinske anomalije naravnost čudovite, s povsem samosvojimi, neurejenimi vzorci. Pohištvo iz teh kosov lesa je zato nekaj posebnega.

Bradavicam podobne tvorbe na vejah in deblih dreves se pojavijo zaradi seštevka različnih dejavnikov, kot so previsoka zračna vlaga, prevelika bujnost, premočna rez, vzrok je lahko tudi kakšna infekcija debla s patogenim organizmom. Teh bul se z dreves načeloma ne odstranjuje, saj bi deblu lahko povzročili rane na zdravem tkivu in s tem odmiranja drevesa, pač pa je treba počakati, da se poseka celotno drevo.

Bule se lahko tvorijo na vseh drevesnih vrstah, najpogostejše pa so na orehu, hrastu, češnji, javorju. In zakaj so tako posebne? Ker so zanje značilni posebni naravni vzorci v lesu, ki spominjajo na marmorni vzorec, tudi tekstura lesa v takšni buli se razlikuje od preostalega lesa in je lahko bodisi bolj groba ali pa bolj gladka.

Bradavica oziroma bula potrebuje približno 30 do 40 let, da je zrela in da doseže vrhunec svoje lepote v prerezu in seveda si ni težko predstavljat, da je med predelovalci lesa, umetniki in pohištveniki po njih veliko povpraševanje. Les uporabljajo predvsem za izdelovanje unikatnega pohištva, gospodinjske pripomočke, luksuzne ure, okvirje slik in ogledal, kot tudi za lesene dele orožja. Zaradi redkosti so ti kosi tudi precej dragi.

V galeriji smo jih zbrali nekaj za pokušino:

Foto: Pinterest