Dan Buettner, novinar, raziskovalec pri National Geographic in avtor knjige, v kateri je razkril skrivnosti najsrečnejših ljudi »The Blue Zones of Happiness« ponuja nekaj nasvetov, kako načrtovati dom, da boste v njem lahko občutili kar največ splošne sreče.

Ne kupujte najcenejše nepremičnine v soseski. Raje kupite vsaj povprečno drago stanovanje ali hišo. Tako se boste izognili nenehnim občutkom zavisti, ki bi jih sicer gojili do sosedov z lepšo hišo in boljšim avtomobilom.

Pred vašo hišo ali blokom naj bo nujno pločnik. Raziskave namreč kažejo, da so najsrečnejši ljudje deležni od 5 do 6 ur socialnih interakcij dnevno. Veliko večja verjetnost za druženje obstaja, če boste živeli v povezani soseski, kjer se s sosedi srečujete in klepetate na pločniku ali drugih skupnih mestih, kot pa v primeru, da živite nekje »bogu za hrbtom«. Pa še to: verando ali teraso imejte na srednjem delu hiše in ne na zadnjem, saj takšna postavitev zopet spodbuja družbeno interakcijo. Na terasi za hišo boste večinoma prepuščeni sami sebi.


Vaš dom naj bo dobro osvetljen in ozelenjen, tako interier kot zunanjost. Oboje spodbuja srečo. Nekatere študije celo kažejo, da si je dobro za srečo zavrteti vsak dan tudi nekaj Mozartove glasbe, ki prispeva k pozitivnim čustvom.

Potrudite se, da bo vaš dom pospravljen, saj nered povzroča stres. Pospravljanje posamezne sobe vam ne vzame več kot 3 minute, razen če imate otroke, ki radi simulirajo potres ali padec jedrske bombe (pa tudi njih lahko z nekaj vztrajnosti naučite redoljubja). Pomembno je tudi, da redno menjavate posteljnino, prte na mizi in da perete zavese, predvsem zaradi občutka svežine v domu.

Tudi barve močno vplivajo na splošno počutje. V otroški sobi, na primer, naj prevladuje modra, saj pomirja in malčkom zvečer pomaga zaspati. Zelena ali rumena pa ste odlični za dnevno sobo, ker sta živahni, veseli. To začutite tako vi kot vaši obiskovalci.

Nenazadnje pa še tale trik: kotiček ponosa. Izberite področje v svojem domu, denimo steno med spalnico in kopalnico (pomembno je, da greste večkrat na dan mimo) in ustvarite tako imenovani kotiček ponosa. Gre za kolaž slik, ki v vas sprožijo lepe spomine: slike vaših otrok, ko so bili majhni, portreti staršev ali starih staršev, razglednice s počitnic, diplome, izrezki iz časopisov … Velja vse, ob čemer začutite ponos.

Vsota vsega naštetega bo zanesljivo doprinesla k splošni sreči, seveda pa k dobremu počutju prispevajo še topli, ljubeči in spoštljivi medsebojni družinski odnosi. Zato se je treba potruditi tudi na tem področju. Kajti še tako dovršena, luksuzno opremljena nepremičnina v najelitnejši soseski vas bo onesrečevala, če boste v njej živeli z ljudmi, ki vam pijejo energijo in s katerimi se ne razumete dobro.

povzeto po Business Insider

fotografije: Pinterest