Ogledalo poveča in osvetli prostor

Je še kateri dekorativni element lahko tako uporaben, kot je ogledalo? Pravo ogledalo poveča majhne prostore, osvetli temne kotičke doma in nas opozori, kadar imamo med zobmi ostanke kosila. Vendar vse to postori le, če ga pravilno obesimo. Zato smo zbrali nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali ogledala pravilno umestiti v vaš dom.

Optična prevara: Ogledala prinašajo v sobo dodatno svetlobo in globino, kar ustvari občutek večjega prostora, kot je v resnici. Namestite ogledalo nasproti okna, da ustvarite vtis še dodatnega okna in omogočite, da se zunanji pogled vidi z več različnih kotov.
Pred začetkom

Vedeti je treba, da niso vsa ogledala namenjena obešanju. Nekatera so narejena tako, da se jih nasloni, spet tretja lahko na steno pritrjujemo z lepljenjem. Vsekakor pred montažo ogledala preverite navodila za namestitev in jih ustrezno upoštevajte.

Velika ogledala: Velika gledala vnesejo v prostor dramatičnost, zlasti kadar so nameščena v majhnih prostorih. Veliko ogledalo na hodniku prežene občutek utesnjenosti in je istočasno dekorativni element. Omogoča pa tudi, da se pred odhodom od doma še enkrat na hitro ošvrknemo in se prepričamo, da smo resnično urejeni od glave do pet.
Kako ga obesiti?

Nad kaminom: Ogledalo namestite najmanj 10 do 15 cm nad vrhom kamina. Po želji ga lahko postavite še više, da se izognete temnim lisam (zaradi toplote, dima) na odsevni površini.

V kopalnici: V veliko kopalnicah je nameščeno ogledalo brez okvirja, in sicer je na ploščice pritrjeno z lepilom. Vendar bo videz kopalnice veliko bolj dovršen, če bo ogledalo uokvirjeno, saj mu to doda določen vizualni učinek in tudi trdnost.

Na delikatnih površinah: Prepričajte se, da izberete ustrezno pritrdilno metodo za steklene površine, ploščice ali beton, saj v kopalnici pogosto prihaja do temperaturnih raztezkov. Običajno se ogledalo privijači, manjša ogledala lahko na ploščice pritrjujete tudi z debelejšim dvostranskim lepilnim trakom ali brezkislinskim silikonom.

Na vrata: Izberite višje in ožje ogledalo, da bo v sorazmerju z obliko vrat. Takšno ogledalo se običajno pritrdi s pomočjo posebnih kljukic.

Majhna ogledala: Kombinirajte ogledala različnih velikosti in oblik in ustvarite steno ogledal. Med njimi pustite dovolj prostora, da se izognete občutku zmedenosti.
Kam obesiti ogledalo?

Že dolgo ogledal ne obešamo zgolj na stene, temveč jih lahko vgradimo tudi na omare ali jih naslanjamo. Z njimi lahko nadomestimo keramične ploščice v kopalnici, lahko jih montiramo na strop ali pa jih vstavimo v mizo. Vsekakor so možnosti uporabe ogledal široke in z njimi dosežemo vrhunske učinke.

  • V dnevni sobi, obrnjeni na južno stran, namestite ogledalo na steno nasproti okna. Tako boste prijetno popoldansko sonce izkoristili do popolnosti.
  • Jedilnica je eden najbolj popularnih prostorov za namestitev dramatičnega ogledala, sploh kadar nad mizo visi lep lestenec, ki odseva v ogledalu. Vendar, previdno. Če je sijalka vidna, bo odsev verjetno preveč moteč za oči.
  • Celoten hodnik je prav tako odličen prostor za namestitev ogledala. Z njim prostor povečamo in osvetlimo, z manjšimi ogledali lahko nadomestimo tudi slike, saj so lep stenski okras.
Svetlobni vir: Postavitev ogledala ob ali za vir svetlobe bo vnesla v prostor še več sijaja in povečala moč luči.
Še nekaj nasvetov
  • V široko sobo namestimo vertikalna ogledala, medtem ko v dolgo sobo bolj pašejo horizontalna ogledala.
  • Premislite dvakrat, preden namestite ogledalo na premično površino (denimo vrata), zlasti če imate majhne otroke.
  • Prav tako tvegan prostor za namestitev ogledala v lastni režiji je strop nad posteljo. Če o tem razmišljate, je najbolje najeti strokovnjaka za montažo ogledal.
Osebni stil: Ogledalo je odraz vašega osebnega stila. Najsi obožujete dramatičnost nenavadnih okvirjev ali minimalistične moderne linije – izberite ogledalo glede na svoj okus.

Fotografije: Pinterest