V Kazahstanu, v mestu Šušinsk, so otvorili nov nordijski center s smučarskimi skakalnicami ter progami za biatlon ter tek na smučeh. Govorili smo s soavtorji projekta, birojem Atelje S.

“V začetku leta 2012 smo bili s strani švicarskega podjetja MABETEX naprošeni, da jim pomagamo pri dokončanju projekta smučarskih skakalnic v Kazahstanu,” začne pogovor arhitekt Branko Smolej, ki je s svojim Ateljejem S načrtoval že več nordijskih centrov po svetu, pohvali pa se lahko z impresivno izvedbo skakalnic za zimsko univerzijado 2011 v Erzurumu v Turčiji. “Ugotovili smo, da so imeli nedokončane projekte, neskladne s standardi FIS ter praktično neizvedljive,” nadaljuje zgodbo, ki se tu šele dobro začne. Projekt za dve skakalnici – višin HS 110 in HS 140 m – je skupaj s sodelavci predelal tako, da so ustrezali standardom, in jih predal naslednje leto.

Nova skakalnica ima jasno skulpturalno obliko, ki izhaja iz krivulje njene zaletne steze. Sodniški stolp se nahaja na severozahodnem delu arene, tribune za 15 tisoč gledalcev pa v obliki grškega amfiteatra objamejo doskočno ravnino in dokončajo arhitekturno kompozicijo. Poleg športnega objekta je Atelje S načrtoval še trenerski stolp, prostore za medije ter restavracijo.

Švicarski biro je nato priznal še napake na progah biatlona in teka na smučeh: odpravili so jih v sodelovanju s slovenskimi strokovnjaki. Progi v skupni izmeri 12,4 kilometra skupaj s skakalnicama predstavljata začetno infrastrukturo večjega nordijskega centra, ki si nadeja gostiti tako svetovni pokal kot olimpijske igre.

V začetku julija 2018 je predsednik Kazahtana, Nursultan Abiševič Nazarbajev, otvoril nordijski center. Sledila je demonstracija skokov: da bi še podkrepil slavje domačih, je rekord – 154 metrov – postavil naš Jurij Tepeš. 

Nad skakalnicama sta bila navdušena tako direktor za skoke FIS-a, g. Walter Hofer, kot kazahstanski predsednik Nazarbajev. Na otvoritvi pa so bili pogovori že usmerjeni v prihodnost: vse kaže na to, da bo slovenski biro pridobil še projekt trening centra s štirimi manjšimi skakalnicami, ki bi programsko dopolnjeval nordijski center v Šušinsku. “Hoferjeva izjava, da je to najlepši center, ki je bil zgrajen doslej, ni zanemarljiva,” še zaključi naš sogovornik.

Arhitektura in fotografije: Atelje S