Parkirati kolo na ulici ali v skupinski kolesarnici, je v nekaterih mestih podobno plavanju v južnoafriškem morju, kjer mrgoli morskih psov: pedala izginejo, sedež tudi, ostanejo vam samo še kosti. Marsikateri lastnik boljšega kolesa zato parkiranje zanj uredi kar v svojem domu, garaži ali na lastnem dvorišču. V ta namen si lahko omisli kakšnega od priročnih stojal ali drugih kolesarskih parkirnih pripomočkov.

Kavlji

Notranja shramba za kolo je lahko zelo enostavna. Najdete jo v najbližji trgovini z gradbenimi pripomočki in izdelki za dom. V mislih imamo gumirane kavlje, za katere le zvrtate luknjo na pravi razdalji (izmerite medosno dolžino) in že imate pod stropom ali na steni imenitno kolesarsko obešalo.

Minimalistični klip

Tisti, ki prisegate na minimalizem, si za notranje shranjevanje kolesa omislite sponko. Ne sicer tiste za spenjanje las, pač pa polikarbonatni klip v obliki črke C, ki omogoča, da kolo parkirate ob steno vertikalno ali horizontalno. Sponka ima sicer specifične zahteve glede velikosti kolesa, zato se prej prepričajte, da kupite pravo dimenzijo; pomembno je tudi, da jo na steno namestite po navodilih proizvajalca.

Za shranjevanje več koles na steni

Na tržišču je veliko stenskih pripomočkov za shranjevanje koles. Eden od njih je Steadyrack, ki sprednjo pnevmatiko objame z dvema držaloma, da kolo ne niha, pa za zadnjo pnevmatiko poskrbi še dodaten zatič na steni. Steadyrack je priročen zato, ker jih v minimalnem razmiku lahko na steno namestite več in tako na majhnem prostoru shranjujete večje število koles.

Talno stojalo

Stenski nosilci koles imajo mnogo prednosti, vendar če želite kaj bolj praktičnega in predvsem rešitev, pri kateri vam kolesa ni treba dvigati, potem je talno stojalo dobra izbira. Ena od možnosti je stojalo The Boss, ki je majhno, priročno in prenosno. Kolo objame z vilicami, zaščitenimi z gumo, zato varuje tudi pred praskami, odrgninami in poškodbami kolesa. Stojalo je zložljivo in ga lahko, ko ni v uporabi, pospravite v omaro.  

Naslonsko stojalo

Na spletu smo zasledili še eno inovativno kolesarsko parkirišče, in sicer Delta Cycle’s Michelangelo. Njegova prednost je ta, da ne potrebuje nobene montaže, vrtanja in nameščanja, enostavno ga naslonite ob steno, vse ostalo delo pa prepustite gravitaciji. Stojalo je narejeno iz jeklenih cevi in gumenih ščitnikov, ki varujejo pred praskami in lahko prenašajo do 40 kilogramov teže.  

Samostoječa kolesarnica

Večina notranjih držal za kolesa zahteva vrtanje, vijačenje in podobna opravila. Vendar v to skupino ne spada samostoječe kolesarsko držalo. Na stojalo lahko obesite dve kolesi, zaradi nevsiljive oblike pa ga v prostoru mirne vesti lahko uporabljate kot dizajnerski objekt. Kavlji, ki držijo kolo, so nastavljivi tudi po višini.

Sodobno in leseno

Kolesarska držala se nagibajo k temu, da se bodisi zlijejo  steno ali pa štrlijo iz nje kot bradavica z nosa. Za leseno držalo CB2 lahko rečemo, da ni niti najmanj moteče in da se zaradi enostavne lesene strukture hitro zlije z modernimi ambienti. Ponuja tudi prostor za shranjevanje kolesarskih rokavic, bidona in prigrizkov, skratka vsega, kar nočete pozabiti, ko se odpravljate na kolesarsko avanturo. Držalo je primerno le za kolesa z vodoravno vmesno prečko in prenese do 18 kg teže.

Dvižno – za prostore z visokim stropom

Visoki stropi ponujajo veliko možnosti shranjevanja v vertikali in zakaj tega ne bi izkoristili za parkiranje kolesa. Omislite si sitem na škripec, s katerim povlečete kolo pod strop, kjer bo povsem nemoteče.

V omari na razstavi

Če parkirate svoje kolo v interjerju, potem vam je najbrž zelo drago – bodisi ste zanj odšteli veliko denarja ali pa ima kašno drugo (morda zgodovinsko, sentimentalno) vrednost. Kolesarjenje je pač vaša strast in ker bi to radi povedali vsem, tudi svojim obiskovalcem, kolo enostavno parkirajte v »izložbo«. Pravzaprav v tako imenovano kolesarsko omaro, v kateri je kolo kot na razstavi, obsijano z LED lučmi in je bolj kot prevozno sredstvo dekorativni objekt, vreden občudovanja. V takšni omari je seveda dovolj prostora tudi za odlaganje čelade, očal, kolesarskega jopiča, slušalk, nahrbtnika in kopice drugih kolesarskih malenkosti.

Še več idej pa poiščite v galeriji:

Fotografije: Pinterest

Vir: Gearpatrol