Spomladansko čiščenje ne bi bilo dovolj temeljito, če ne bi uporabili tudi sesalnika. Dan za dnem se namreč v kotih naših stanovanj nabira umazanija, v preproge se zažira prah, pršice napadajo oblazinjeno pohištvo, skratka: brez sesalnika bi zmagala nesnaga. A tokrat ji ne bo uspelo! Na najhitrejši možni način se je bomo znebili z vzklikom: »sesalnik v rokó, pa prahu več ne bo!«

Izbira sesalnika

Raziskave kažejo, da kar 80 odstotkov umazanije (zemlje in prahu) prinesemo v stanovanje s čevlji. Večino nečistoč se torej kopiči na tleh, ta pa lahko očistimo le z dobrim sesalnikom, ne glede na to, katere vrste je.

Najbolj razširjeni in priljubljeni so klasični talni z vrečko za prah, takoj za njimi pa so si svoje mesto izborili robotski oziroma avtomatski, ki vse delo opravijo namesto nas. Tako tisti z vrečko kot avtomatski imata svoje prednosti in pomanjkljivosti, idealnega zase pa izberete glede na svoje potrebe; pred nakupom se pozanimajte predvsem o njegovi sesalni moči, energetski varčnosti, glasnosti delovanja, okretnosti, dosegu električnega kabla …

Preverite pa tudi, kaj novega vam ponujata obe omenjeni vrsti sesalnikov. Sesalna tehnologija neverjetno napreduje, sploh pri podjetju Mile, kjer lahko postrežejo s kar nekaj edinstvenimi funkcijami:

Talni sesalniki z vrečko za prah

Če ima kdo od članov družine težave zaradi alergije na prah ali astme, je morda najboljša izbira sesalnik z vrečko za prah. Tak sesalnik je zelo higienski, saj pri zamenjavi vrečke za prah nismo izpostavljeni nečistoči in prahu; tega v sesalniku ne najdemo, niti če ga iščemo z lupo. Poleg tega je vzdrževanje sesalnikov z vrečko minimalno.

Ročaj Comfort za posebej udobno rokovanje: Moderni sesalniki nimajo več okornega ročaja, ampak ergonomičnega, takšnega, ki ga je veselje držati v rokah. Pri sesalnikih Miele je manevriranje s talnim nastavkom enostavno, hkrati pa je med sesanjem naše zapestje razbremenjeno.

Okretna kolesca kot pri športnem avtomobilu: Dobra kolesca so pri sesalniku vredna zlata. Kolesca DynamicDrive, s katerimi se lahko pohvalijo sesalniki Miele, so vrtljiva za 360°, nasajena na jekleni osi in opremljena z blažilniki udarcev. Gumirana kolesca nežno tečejo po površini, so odporna proti obrabi in zelo vzdržljiva.

Sistem Compact za poenostavljeno shranjevanje: Na obeh straneh ohišja sesalnikov Miele je reža za zatič ročaja. Tako je shranjevanje sesalnika enostavno, pa še zelo malo prostora zavzame.

Ročaj s kovinskim vložkom deluje kot strelovod: Vsi Mielejevi talni sesalniki imajo v ročaju vgrajen tudi kovinski vložek, ki deluje kot majhen strelovod. Tako je preprečena elektrostatična razelektritev med aparatom in uporabnikom.

Ustrezen pribor za vsak primer: Talni sesalniki Miele imajo serijsko priložene tri kakovostne dele pribora: nastavek za oblazinjeno pohištvo, ozki nastavek in sesalni čopič. Ti deli so integrirani v sesalnik tako, da so zaščiteni pred prahom, ali pa nameščeni na držalo VarioClip, kjer so nam kadar koli pri roki.

Povsem brez neprijetnega sklanjanja: In še funkcija, ki nam prihrani upogibanje hrbta. Pri vseh talnih sesalnikih Miele lahko kabel udobno navijemo s pomočjo nožne tipke, zato sklanjanje ni potrebno.

Robotski sesalniki

Skoraj ves trud okoli sesanja pa si bomo prihranili z robotskim sesalnikom. Nobenega dvoma ni, da je ta pravo razkošje. Delo opravi hitro in učinkovito, mi pa medtem lahko počivamo ali počnemo kaj drugega in to brez skrbi. Robotski sesalnik Scout, znamke Miele, je popolnoma samostojen, sploh tisti model, ki ima dodano vso možno opremo.

Upravljanje od doma ali od drugod*: Tudi če nismo doma, lahko poskrbimo za čist dom – z mobilno aplikacijo na pametnem telefonu ali tablici, seveda. S timerjem lahko za vsak dan programiramo “začetek delovanja” ob drugi uri, karta poteka sesanja pa se nam prikaže tudi na zaslonu, zato lahko kadarkoli sledimo postopku čiščenja.

Virtualna karta bivalnega območja*: Scout se sistematično premika po prostoru in pri tem ustvarja virtualno karto. Tako najde idealno linijo za učinkovito čiščenje brez vrzeli. V mobilni aplikaciji lahko s pomočjo karte takoj vidimo, v katerem položaju je trenutno sesalnik in katero območje je že počistil.

Neprekinjeno delovanje 120 min*: Z zmogljivo litij-ionsko baterijo lahko sesalnik Scout deluje zelo dolgo z enim samim polnjenjem. Ko napolnjenost baterije ni več zadostna, se Scout vrne do polnilne postaje in se ponovno napolni. Nato nadaljuje s čiščenjem tam, kjer je prekinil – povsem avtomatsko.

Kotna krtača: S svojimi obrnjenimi stranskimi ročicami, ki segata preko aparata, sesalnik Scout seže tudi v najbolj oddaljene kote. Ščetki temeljito očistita vsa robna območja in odstranita nadležne kosme prahu iz kotov.

Brez zaletavanja, brez spotikanja: Sedem optičnih senzorjev na sprednji strani robotskega sesalnika Scout prepoznava pohištvo in druge ovire na poti. Tem predmetom se Scout previdno približa in očisti tla tik pred njimi. Trkom se sesalnik zanesljivo izogne. Dodatni trije senzorji, ki so nameščeni na spodnji strani aparata, v tleh pravočasno zaznajo stopnice in preprečijo, da bi Scout padel po njih. 

Varno prek robov in kablov: Prehod z gladkih tal na preprogo za sesalnik Scout ni nobena težava, saj je opremljen z močnim pogonom in oprijemljivimi kolesci. Tudi pragovi vrat ga ne vržejo iz tira. Tako smo lahko povsem mirni – robotski sesalnik Miele bo zanesljivo ubiral svojo zastavljeno pot in učinkovito poskrbel za čistočo našega doma. 

* Značilnosti opreme so odvisne od modela.

Več na: miele.si

Foto: Miele