Piran, priljubljeno mestece na Obali, skriva več lepih vrtov, kot bi kdo pričakoval. No, najbrž bi jih iskali na obrobju, kjer se strnjeno naselje izgubi v okolju. Mi pa smo našli neverjetno zanimiv vrt v starem delu mesta, vrt, ki ga lahko vidimo le s cerkvenega zvonika …

7Na strmem pobočju pod piransko Krstilnico se nahaja terasast vrt, ki ga je družina Strnad urejala in oblikovala več let.

Vrt pred obdelavo

Kdor začne obisk na vrhu stopnic, ki vodijo s prve do pete terase, kjer je vhod v hišo, se prvič previdno spušča navzdol mimo prizorov, ki se mu odpirajo. Namesto, da bi lastniki na posamičnih terasah samo položili trato ali jih celo tlakovali ter tako poenostavili vzdrževanje, se povsod bohoti zelenje. Prav vsaka terasa ponuja tudi možnost počitka in uživanja v razgledih.

Zahtevno vzdrževanje, poplačano s številnimi užitki

Urejanje so začeli s spodnjo teraso, nato pa počasi gradili navzgor. Da so ukrotili strm breg, je bilo potrebno kar nekaj zahtevnih gradbenih del, ki so jih deloma opravili lokalni izvajalci, deloma pa kar zakonca Strnad. Gospa je tudi tista, ki izbira rastline in jim na vrtu najde primerno mesto, za vzdrževanje tako obširnega vrta sta se morala zakonca v zadnjih letih zanesti tudi na zunanjo pomoč. 

Vrt družine Strnad je edinstven v tem, da omogoča popolno zasebnost, saj ga na vrhu zapira zid ob Krstilnici, spodaj pa ga omejuje hiša s počitniškim stanovanjem. Hkrati pa domačim ponuja lepe razglede po Piranu in okolici.

 

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA