V nekdanjem industrijskem območju na severu Amsterdama stoji leta 2020 zgrajena več-stanovanjska stavba, namenjena ljudem, ki imajo radi svobodo pri sooblikovanju lastnih domov. Odprt podstrešni dupleks brez predelnih sten in z dvovišinskim stropom je tako arhitekturnemu studiu i29 omogočal realizacijo notranjosti, zasnovane popolnoma po meri in za par, ki zbira umetnine.

Glavna želja lastnikov je bila imeti možnost prikazati zbirko več kot 100 umetnin na najboljši način. »Naša stranka je imela ogromno zbirko umetniških del in je želela samo eno stvar: imeti zanje vrhunski razstavni in shranjevalni prostor. Zato smo morali natančno izračunati količino polic, ki jih potrebujemo,« povedo arhitekti, ki so v ta namen zasnovali visoke omare z integriranimi steklenimi vitrinami.

V pritličju so ustvarili prostor odprtega tipa za vstopno predsobo, kuhinjo in dnevno sobo. Serije majhnih skulptur so razstavljene na steklenih policah v kuhinji, večje umetnine pa so postavljene ob stene ali nanje nameščene.

V prostor z dvojno višino je bil vstavljen mezzanin, v katerem so kopalnica, dve spalnici in pisarna. Dve po meri oblikovani steni za shranjevanje iz macesnovega lesa se raztezata po celotni višini stanovanja in vključujeta kombinacijo omar in odprtih polic. Te pomagajo ustvariti vizualno povezavo med obema nivojema, medtem ko skrijejo stopnišče.

V pritličju so vhodni prostor, kuhinja in dnevna soba postavljeni v odprti povezavi drug z drugim. Znotraj dvovišinskega podstrešja pa je zgrajena dodatna etaža za kopalnico, dve spalnici in pisarniški prostor. Visoke omare vizualno povezujejo obe etaži in objemajo stopnišče.

Pohištvo, izdelano po meri (vključno s kuhinjo), je po celotnem stanovanju obdelano v kombinaciji lesenih in sivih površin, tla pa so izdelana iz ujemajoče se umetne mase, saj je studio i29 želel ohraniti paleto materialov namerno nevtralno, da bi umetnost prevzela osrednje mesto. »Ostre in preproste prostorske intervencije so v nasprotju z barvitimi umetninami, ki se uravnotežijo in dopolnjujejo,« pojasnjujejo arhitekti.

  • Arhitektura: i29
  • Površina: 180 m2

Fotografije: i29/Ewout Huibers