Ni prava postelja in niti ne kavč. Je pa zelo udobna, uporabna in poveča užitek bivanja. Zakaj si torej ne bi dnevne postelje omislili tudi vi?

Dnevne postelje so eden najbolj uporabnih kosov pohištva, ki ga lahko dodate svojemu ambientu. In tudi eden najstarejših. Že stari Egipčani in Grki so čez dan radi poležavali, jedli in se sproščali na takšnih ležalnikih, predhodnikih današnjih sedežnih garnitur.

Dnevno posteljo lahko postavite v dnevno sobo, pisarno, spalnico ali sobo za goste, kamor se bo možno zlekniti za popoldanski počitek, ne da bi bilo treba sezuti čevlje in pomečkati lepo urejeno posteljo. V sobah za dojenčke se bo na dnevni postelji lahko za trenutek odpočil skrben starš, medtem ko na verandah ali terasah na dnevni postelji lahko preberete jutranji časopis, opazujete dež in predremate popoldan.

Če iščete navdih, kam in kako postaviti dnevno posteljo ter kakšno kupiti, vam bodo v pomoč naslednji namigi:

Skandinavski slog

Za skandinavski slog je značilna monokromatska barvna paleta. Če takšno posteljo obložite še z goro blazin, bo zmehčala moderni videz vsakega sodobnega doma.

Po podeželsko

Kovinsko ogrodje, geometrični in cvetlični vzorci, mehkoba debele žimnice – to je rustikalna dnevna postelja, obdana s številnimi starinami. Idealna za ljubitelje podeželskega sloga.

Vintage

Mehko oblazinjenje v kombinaciji z nežnimi, pastelnimi barvami. Potrebujete le še dobro knjigo in skodelico čaja in že bo dnevna postelja vaš najljubši kos pohištva.

Iz vezanega lesa

Vezan les vam gotovo ne pride najprej na pamet, ko pomislite na luksuzno dnevno posteljo. Vendar je groba površina takšne preproste postelje naravnost enkratna, kadar je kombinirana s pravo vzmetnico in blazinami.

Lepa v roza

Žamet roza barve morda res ni za vsakogar, se pa vsekakor poda v ženstvene klasične ali moderne ambiente. Leseni okvir se lahko kombinira tudi z bohemskim dekorjem.

S podposteljo

Tako kot nočna postelja ima lahko tudi dnevna še eno dodatno ležišče spodaj. Kovinski okvir je sicer oblazinjen v prešitem slogu, zaradi pravih kotov pa deluje dokaj robato in ostro.

Moderno

Nobene potrebe ni, da je dnevna postelja zelo drag kos pohištva ali celo center sobe, v kateri stoji. Lahko je tudi minimalistična, bolj nevtralna in sramežljivo elegantna. Tudi takšna da sobi globino in ji nudi dodatne kapacitete za posedanje.

Bohemsko

Globoki barvni toni, plemenski vzorci in orientalski pridih so značilnosti bohemskega sloga. Namesto postelje z okvirjem je povsem dovolj, da na tla položite dve starinski žimnici in prostor uravnotežite s svetlimi, nevtralnimi odtenki.

Modro

V izrazito praznem prostoru bo lepo prišla do izraza dnevna postelja močnih barv, na primer eklektično modre. Medeninasti dodatki bodo poskrbeli za toplino, enak učinek dosežete tudi z mehko preprogo, ki jo pogrnete pred posteljo, ali z odejo zlate barve.

Foto: Pinterest