Ko opremljamo dom, nas dostikrat obidejo dvomi, ali smo se odločili pravilno – naj gre za pohištvo, postavitev, barve …. Ena dilema pa je še posebej pogosta: kombiniranje vzorcev. Uporabiti več kot en vzorec v sobi se marsikomu zdi moteče, zato se temu izogibamo in vztrajamo pri enem samem: tako se zavese ujemajo s kavčem, ki se ujema s talno svetilko, ki se ujema z okrasnimi blazinami … in tako dalje. Rezultat pa je medel in enoličen.

Izbira vzorcev

Pristop vztrajanja pri enem samem vzorcu je iz mode in upamo, da se tudi nikoli več ne vrne. Nastopili so časi, ko je dovoljeno uporabiti več vzorcev hkrati, le pravilno jih je treba kombinirati in vedeti, kakšen videz hočemo z njimi doseči. Cvetlični vzorci bodo, denimo, prostoru dali ženstveni pridih, medtem ko živalski vzorci poskrbijo za glamurozen in eklektičen učinek.

Pravila mešanja vzorcev
  • Ko kombiniramo med seboj različne vzorce, zaupajmo predvsem svojemu instinktu. Kljub temu pa nekaj dodatnih nasvetov in pravil mešanja ne more škoditi:  
    Uporabimo do tri vzorce v različni količini. Enega veliko, drugega srednje veliko, tretjega malo. Ali enega veliko in druga dva srednje veliko.
  • Uporabimo barve, ki so približno enake intenzivnosti (ne mešajmo pastelov s svetlečimi barvami). Različni vzorci se lepo ujemajo, če izvirajo iz iste barvne družine. Tako dajo prostoru globino in karakter, medtem ko ohranijo eleganco.
  • Porazdelimo vzorce enakomerno po sobi. Če jih je večina na eni strani, bo celoten prostor videti neuravnotežen.
  • Ne postavimo preveč vzorcev enega na drugega. Razbijmo jih z enobarvnimi dodatki. Oči potrebujejo prostor, kjer si lahko odpočijejo, poleg tega preveč vzorcev na kupu učinkuje kaotično.
Pogosti vzorci in kako jih uporabiti  

Obstaja nešteto vzorcev in ta izbira je za marsikoga stresna. Predstavljamo vam najpogostejše in kako jih kombinirati:

Damask 

Značilnosti: tradicionalen, formalen, glamurozen.
Pogosta uporaba: tapete, oblazinjeni stoli.
Dobro se ujema: s črtami ali subtilnim cvetličnim vzorcem.
 
Cvetlični vzorec

Značilnosti: romantičen, ženstven.
Pogosta uporaba: tapete, nagubane/nabrane zavese, posteljnina, okrasne blazine, oblazinjeno pohištvo.
Dobro se ujema: s črtami ter karo vzorcem in pikami enakih barv.
 
Pike

Značilnosti: razigrane, odprte.
Pogosta uporaba: okrasne blazine in vintage kosi.
Dobro se ujema: s črtami enakih barv in cvetličnim vzorcem.
 
Paisley

Ta vzorec je ime dobil po škotskem mestu Paisley, kjer so izdelovali podobno tkanino, ki je temeljila na originalnih indijskih motivih. To je fin vzorec z drobnimi motivi rož, ki združene v skupine tvorijo obliko pinijevih storžev.
Značilnosti: boemski s kančkom formalnosti.
Pogosta uporaba: zavese, odeje, okrasne blazine in oblazinjeno pohištvo.
Dobro se ujema: z vzorcem ribje kosti in črtami.
 
Ribja kost ali ševron

Značilnosti: zelo vsestranski. Večji vzorci delujejo bolj energično, manjši so bolj formalni in tradicionalni.
Pogosta uporaba: najboljše deluje v manjših količinah (zavese, odeje, blazine). Če ga uporabimo v večji meri, se najbolje obnese na tleh: parket v vzorcu ribje kosti je zelo eleganten.
Dobro se ujema: s čimerkoli, pogoj je le skladanje barv.
 
Poslikava

Toile je vzorec ponavljajoče se kompleksne scene, običajno pastoralne. Največkrat prikazuje osebe na pikniku ob jezeru ali aranžma cvetlic. Vzorec je ene barve, najpogosteje črne, temno rdeče ali modre.
Značilnosti: eleganten, brezčasen.
Pogosta uporaba: draperije, tapete, posteljnina, retro blazine.
Dobro se ujema: s črtami in karom. Izogibajte se kombiniranju tega vzorca s cvetličnim.
 
Ikat

Tehnika ikat je ena najstarejših krasilnih tehnik, saj je bila znana že v bronasti dobi. Bistvo tega načina vzorčenja je v tem, da se določen del tkanine, ki ostane nepobarvana, ovije z ličjem ali povoščeno prejo. Pri barvanju daje tako pripravljeno blago določen vzorec.
Značilnosti: eksotičen, zemeljski, navdihujoč.
Pogosta uporaba: preproge, blazine, zavese, oblazinjeni stoli.
Dobro se ujema: s črtami.
 
Živalski potiski

Značilnosti: divji, eklektični.
Pogosta uporaba: preproge, tabureji, blazine, posamezni kosi izstopajoče opreme. Dobro se ujemajo: z drugimi grafičnimi potiski.
 
Karo

Značilnosti: konservativen, klasičen.
Pogosta uporaba: zavese, oblazinjeno pohištvo.
Dobro se ujema: s cvetličnim vzorcem.

Pozor!

Najpomembnejše pravilo, ki si ga pri mešanju vzorcev velja zapomniti, je kanček previdnosti in skromnosti. Vzorci so krasni, vendar poskrbimo, da zraven kombiniramo tudi enobarvne elemente. Kot za vse, namreč tudi tu velja, da morajo vzorci dati prostoru možnost, da zadiha.

Fotografije: Pinterest