Iščete kritino, ki bi vaši nepremičnini nudila brezčasno estetiko, zanesljivost, varnost ter za povrhu še trajnost in funkcionalnost? Pri toliko zahtevah se ponudba že zelo zoži, med finalisti pa vedno najdete priljubljeno Valovitko. Posebnost njene oblike je geometrija plošče s petimi in osmimi vali, ki v kombinaciji z ročno oblikovanimi zaključnimi elementi v matirano rdeči, rjavi, svetlo ali temno sivi barvi ustvari naravno in estetsko dovršeno streho.

Strešna kritina Valovitka sodi med najlažje in najbolj široko uporabne kritine na sploh, saj njene dimenzije in dodatno tesnjenje omogočajo prekrivanje streh z naklonom že od 7° dalje. Zaradi povsem enakih dimenzij in profila se Valovitka največkrat uporabljala za zamenjavo stare salonitne kritine.

Preprostost bivanja v tej hiši  se izraža skozi njeno podobo. Pri projektu so bili uporabljeni bili dostopni naravni in »zadržani« materiali, konstrukcijski detajli strehe, pokrite z valovitimi ploščami Valovitka, pa so namenoma ostali vidni, da streha deluje lahkotno. Arhitektura: Tomaž Ebenšpanger, Meta Kutin – Skupaj arhitekti 

Sodobna klasika

Valovite strešne plošče Valovitka so izdelane iz cementa, armirnih in procesnih vlaken, polnil, vode in drugih dodatkov, iz česar sledijo njene izstopajoče lastnosti: paropropustnost, negorljivost, visoka elastičnost in korozijska odpornost. Odločilna prednost Valovitke je njena prilagojenost klimatskim pogojem in vremenskim razmeram.

Valovite plošče Valovitka aplicirane na fasadi, se odlično podajo k leseni konstrukciji nizkoenergijske stanovanjske hiše. Arhitektura: 3 Biro- Janez Koželj, Blaž Rupar

Poleg vseh funkcionalnih lastnosti pa valovite plošče Valovitka odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo v sodobni arhitekturi. Različni formati plošč se odlično kombinirajo tudi z ostalimi izdelki iz vlaknocementa ter dopuščajo možnost oblikovanja edinstvenih stavbnih rešitev, ki so odraz arhitektovih ustvarjanj ali porabnikovih želja in potreb. Sovpadajo tudi z arhitekturo energijsko varčnih hiš.

Za streho in fasado so arhitektki uporabili vlaknocementno valovito kritino Valovitka 8, v temno sivi barvi. Svojo mehko valovito površino še dodatno doseže s prehodom iz strehe na fasado in tako ustvari enoten fasadni plašč. Arhitektura: PESA Arhitekti

Uporaba tradicionalnih materialov v sodobni arhitekturi

Tradicionalnost in sodobnost lahko sobivata. Mešanje tradicionalnih in modernih arhitekturnih elementov deluje dobro, če je le-to izvedeno pravilno in z občutkom. Obstaja veliko primerov uspešnega prelivanja obeh navidezno nasprotujočih se slogov v en sam koheziven dizajn, s katerim dobimo najboljše iz obeh dizajnerskih svetov. Seveda pa to ni za vsakogar, temveč za pogumne, najbolje pod nadzorom usposobljenega arhitekta.

Valovite plošče Valovitka krasijo in ščitijo tudi termalni kotiček Thalasso Spa Lepa Vida v Sečoveljskih solinah.

Vlaknocementna strešna kritina Valovitka, tako kot ostale strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn.

Fotografije: Miran Kambič

Sponzorirana vsebina