Prav ste slišali - interierjem brez preprog je odklenkalo. Kateri so trendi, ki jim je vredno slediti?

Preproge in tepihi so nepogrešljiv del tekstilne ročne obrti in vskadanjega življenja že stoletja, saj nas popeljejo v svet največjih civilizacij sveta. Na začetku preproge niso imele estetske vrednosti, le uporabno. Nomadi so jih imeli na tleh, da so jih varovale pred mrazom. Sčasoma se je rodila umetnost in tkalci so začeli preproge bogato okraševati s paleto različnih barv in čarobnih motivov.

Danes je preproga nepogrešljiv dodatek za dom. Velika preproga je prostorski označevalec. Bogata preproga je prostorski poudarek. Topla preproga omogoča igro in posedanje na tleh. Vsaka preproga pa dopolni prostor bolje kot kateri koli drugi dodatek za dom. Kako pa izbrati pravo?

Določite primerno velikost …

Najpogostejša napaka pri nakupu preproge je, da kupimo premajhno. Preproga mora označevati prostor ali del prostora, ki mu pripada. Tako recimo pod posteljo označi območje, na katerega lahko stopimo bosonogi, ko zjutraj pozdravimo nov dan. V kopalnici nas greje v noge, ko stopimo izpod tuša. V dnevni sobi označuje prostor posedanja, v jedilnici pa ščiti tla pred drsečimi nogami stolov. Kot pravi eden vodilnih oblikovalcev za podjetje Rug Star, Jürgen Dahlmann: “Postavite mizo na preprogo in voila! Imate jedilnico.”

Izmerite zatorej prostor, ki ga bo preproga označevala. Naj bo preproga širša, kot je postelja, oziroma večja od površine med prednjimi nogami sedežne garniture v dnevnem prostoru. Večje preproge so torej v vsakem primeru bolj zaželene, razen če označujemo zelo omejen prostor v kopalnici, kuhinji ali npr. pasjem kotičku.

Predlog za nakup: Royal Living Funk belgijskega proizvajalca preprog Mc Three, ki ponuja širok izbro modernih in klasičnih strojno tkanih preprog iz polypropylena. Več na kemoplast.si.

… oziroma prekrijte kar celotno površino

Ste mislili, da je doba tapisonov mimo? Niti pod razno! Ne le, da so tapisoni s svojimi svežimi dizajni odlična stilska izbira za marsikateri prostor, tapison je tudi odličen nadomestek za talno oblogo. Položite ga na zrabljen parket ali zastarele ploščice in hitro posodobite ambient.

Tapisoni so primerni za domove, pa tudi za pisarne in poslovne prostore. Le zamislite si občutek luksuza, ki ga bodo vaše stranke začutile, ko bodo iz hladne ulice stopile na mehko in kvalitetno talno oblogo. Mit, da je preprogo težko čistiti, pa že takoj ovržemo – tapisoni so namreč ustvarjeni in izdelani z mislijo na velike obremenitve in lahko vzdrževanje.

Oblikovalska novost so tapisoni, sestavljeni iz večjih plošč, ki jih lahko zlagamo v različnih barvnih in teksturiranih kombinacijah ter jih po potrebi zamenjamo, ko se posamezne plošče obrabijo.

Predlog za nakup: Associated Weavers je belgijska tekstilna firma, ki že več kot tri desetletja s svojimi tekstilnimi izdelki za dom oskrbuje širši svetovni trg. Na fotografiji preproga iz serije Seduction. Več na kemoplast.si.

Iz naravnih ali umetnih vlaken?

Umetna vlakna omogočajo višjo stopnjo prožnosti in mehkosti. Poliamid je tudi izredno trpežen, polipropenska vlakna pa dolga leta obdržijo svoj izgled in preprečujejo pojav statične elektrike. Lažje jih je vzdrževati. Njihova slabost je, da so gorljive in manj prijetne na otip.

Za bolj zahtevne kupce, ki jim preproga pomeni več od le začasnega dekorativnega elementa, pa priporočamo preproge iz naravnih vlaken – volne, lana, svile ipd. Naravna vlakna so prijetna na dotik, so prožna, manj gorljiva, absorbirajo pa tudi hrup. Slabe strani preprog iz naravnih vlaken so, da so neodporne proti moljem, neposredna izpostavljenost UV žarkom pa jih lahko poškoduje ali razbarva.

Predlog za nakup: Podjetje Lano ponuja širok spekter strojno izdelanih modernih, sodobnih in klasičnih preprog iz volne ali polypropylena. Levo: volnena preproga Farsistan. Desno: preproga iz umentih vlaken Tivoli. Več na kemoplast.si.

Od monokromatskih do ekstravagantnih

Pri izbiri preprog sta se v zadnjih letih izoblikovali dve struji: prva, ki še vedno gradi na skandinavskem dizajnu, preferira eno ali dve barvi, največkrat v odtenkih sive in peščene. Geometrijski vzorci so bonus. Izberite močne, kontrastne vzorce, če želite poudariti vaša tla, če pa želite ustvariti ležeren in sproščen ambient, pa se raje odločite za nežnejše različice.

Druga struja pa je popolno nasprotje. Le-ta sledi modnim brvem, ki v zadnjih letih kar kipijo od močnih, saturiranih barv in nepričakovanih barvnih kombinacij. Takšne preproge bodo obogatile vse trendi prostore, že v izhodišču polne temnejših odtenkov, živih poudarkov in kovinske bahavosti.

Predlog za nakup: Tarkett – Sintelon nudi široko izbiro barv, vzorcev, struktur, velikosti in oblik. Več na kemoplast.si.

Vedno prava izbira: tradicionalni vzorci

V modo se vračajo tudi tradicionalni vzorci, ki so plod stoletnega ali celo tisočletnega razvoja. Izdelava preprog je posebna zvrst obrti, kjer obrtniki izbirajo in kombinirajo barve, niti, vzorce in obdelave tako, da na koncu izdelajo unikatno umetnino. Tradicionalne preproge tako prostor dodatno obogatijo s kulturno in estetsko noto: perzijska preproga na primer s seboj poleg utilitarne nosi še umetniško vrednost; bosanski čilimi izhajajo iz verske tradicije; maroške preproge pa svojo grafično podobo ohranjajo že od paleolitika dalje.

Tudi sodobni oblikovalci se navdihujejo v teh starodavnih umetninah in jih vse pogosteje reinterpretirajo v svojih dizajnih.

Predlog za nakup: Lano Kamira, sodobne preproge s premišljeno aplikacijo tradicionalnih vzorcev. Več na kemoplast.si.

Ekološki, reciklirani in pametni materiali

Poleg vsega naštetega pa so novodobne preproge predvsem – trajnostne. Ne le, da tudi večje proizvodnje vse bolj cenijo tradicionalno obrt in poskušajo doseči kvaliteto ročnega tkanja, hkrati izumljajo nove materiale, ki pomembno prispevajo h kvaliteti našega bivanja.

Eden od takšnih materialov je recikliran poliester, ki ga podjetja proizvajajo iz zavržene plastike. Takšne preproge prispevajo k zmanjšanju nerazgradljivih odpadkov, kot so plastenke, ribiške mreže ter star tekstil in najlon, hkrati pa ponujajo kar najbolj kvalitetne preproge, odporne na madeže in UV žarke.

Po mnenju številnih oblikovalcev pa je naslednja stopnja razvoj pametnih preprog: le še korak naj bi nas ločil od tapisonov, ki bodo energijo naših korakov pretvarjali v elektriko.

Široko izbiro tradicionalnih in sodobnih preprog najdete na kemoplast.si.

Fotografije: Pinterest in arhiv proizvajalcev