Nuša Vodušek je dekle z nadvse zanimivo življenjsko zgodbo. Ta jo je prek študija gradbeništva odpeljala čez lužo, kjer je našla ljubezen, in jo nato pripeljala nazaj, k sebi. Plod tega potovanja je znamka Glinea, pod katero danes združuje prekrasne keramične izdelke.

Nuša predstavlja obraz in roke znamke Glinea. Gradbenica po izobrazbi pa je bila s srcem vedno nekje drugje. »Moja pot se je začela, ko sem nehala razmišljati o tem, kaj si bodo drugi mislili o meni oziroma o mojem načinu življenja. Kot študentka na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Mariboru sem odšla na delo v Ameriko in tam našla ljubezen. Nato sem odšla za leto dni v Kanado, kjer sem našla sebe,« danes na pomembne korake svojega življenja gleda Nuša, ki ji je bila ideja o običajni službi od nekdaj tuja.

Že od samega začetka je želela delati z naravnimi materiali in biti v tesnem stiku z naravo. Misel o gradbeniškem poklicu je opustila, hobi oblikovanja gline pa je sčasoma prerasel v poklic: »Želja po kreiranju čisto svoje skodelice, iz katere bi vsako jutro pila kavo, je pripeljala do tega, da danes ustvarjam skodelice tudi za druge.«

Z glino se je pred nekaj leti spoznala po naključju, potem ko jo je fant presenetil z lončarskim tečajem. Že takrat je iskala vrsto sprostitve in oblikovanje gline se je izkazalo za pravo rešitev. Na tečaju se je spoznala z osnovami lončarstva, nanje pa je tudi kaj hitro pozabila. Pozneje sta s fantom za leto dni odpotovala v Kanado, kjer se je njena želja po ustvarjanju z glino le še povečevala. Spoznala je, da bi prav to rada počela ob vrnitvi v Slovenijo.

Tako se je potopila v ustvarjanje in počasi pilila svoje znanje, oblikovanje gline pa je vendarle vseživljenjski proces: »Lončarstvo je zelo obsežno. Obstaja veliko različnih tehnik oblikovanja, toliko različnih glin, glazur, načinov žganja … Čeprav večinoma uporabljam samo slovensko rdečo glino, ki je žgana na nizki temperaturi do 1050 °C, lahko rečem, da je moje znanje še vedno na bolj osnovni ravni. Glina je naravni material, na katerega vpliva veliko zunanjih dejavnikov, in se lahko ob vsaki obdelavi obnaša čisto po svoje. Proces obdelave me je naučil predvsem potrpežljivosti in vztrajnosti.«

Med Nušinimi izdelki najdete skodelice, vaze, krožnike, tudi sklede. Prav izdelava večjih izdelkov ji še danes pomeni največji izziv: »Čeprav moje roke prenesejo težo gline in mi dovoljujejo, da jo oblikujem, kakor želim, trenutno še niso navajene na veliko količino gline na vretenu. Ampak vaja dela mojstra.« Pri oblikovanju veliko pozornosti nameni obliki, ki mora biti zasnovana tako, da se kar najbolj prilega rokam uporabnika. Pri ustvarjanju rada uporablja najrazličnejše potiske, motive zanje pa najpogosteje poišče kar v naravi. Pri srcu so ji tihožitja, tudi gore in drevesa. Ljube so ji zemeljske barve, kar se odraža tudi na glazuri njenih izdelkov. Ker uporablja pretežno temnejšo glino, si z glazurami prizadeva pridobiti svetlejši izgled celotnega izdelka.  

Znamka Glinea iz meseca v mesec raste, tako kot raste Nušina zakladnica znanja in izdelkov. Načrtov in idej za prihodnost ji ne manjka, v pravem bistvu pa so njene želje precej preproste. »Pravzaprav si resnično želim, da bi izdelki Glinee osrečili čim več ljudi in da bi jim s svojimi kreacijami vsaj malo polepšala njihov vsakdan. Ob pitju jutranje kave, ob pogledu na čudovito vazo na mizi ali pri zajtrku, ko jedo muslije iz svoje najljubše sklede,« sklene Nuša, ki želi v prihodnosti svoje izdelke predstaviti tudi onkraj slovenskih meja, ponudbo pa nadgraditi še s storitvami.

Več >>> Glinea