Nič ni lepšega, kot če vas ob prihodu domov pozdravi grmiček vrtnic, hortenzij ali morda kameliji. Grmovnice poleg prijazne dobrodošlice vhodu podarijo tudi karakter, zapeljujejo s prijetnimi vonjavami, skrbijo za zasebnost in delujejo kot protihrupni panel, nenazadnje predstavljajo celo zatočišče za čebele, ptice in manjše divje živali. Katere grmovnice torej izbrati, da bo vaš vhod podpisan z novo dimenzijo očarljivosti?

Nezahtevnih grmovnic, ki dobro uspevajo v različnih klimatskih okoljih, je nič koliko vrst. Skupaj z ostalim rastlinjem okoli vašega doma (drevesi, rožami…) bodo prispevale k razgibanosti in barvitosti vhodnega portala, ustrezno med njimi pa izberite glede na svoje želje in potrebe.

Bogato cvetoče

Grmičaste vrtnice poskrbijo za osupljivo dvorišče podeželskih objektov. V nasprotju z drugimi sortami vrtnic imajo bolj košato rast ter so najbolj razkošne, kadar jih posadimo v skupine po tri ali več sadik. Prepletle se bodo skupaj in ustvarile čvrst grm, ki bo deloval bolj mogočno.

Kadar vzgajate grmičaste vrtnice, je potrebno vedeti tudi to, kako se jih obrezuje, in sicer jih spomladi oklestite do polovico višine in odstranite vse odmrle dele. Vendar z obrezovanjem ne gre pretiravati v prvih letih rasti, počakajte najprej, da se stebla okrepijo do te mere, da bodo lahko nosila bogate cvetove.  

Foto: Pixabay

Nizko raslo

Če imate pred vhodnimi vrati le malo prostora, potem za krasitev izberite nižje raslo grmičevje. Na primer nežna sivka je dobra izbira, saj ima zelo značilen aromatičen vonj, ki vas objame še pred vstopom v dom.

Sivkina stebla v višino ne zrastejo več kot 40 cm, so pa približno 5 cm veliki cvetovi zelo priljubljeni pri metuljih in čebelah, kar bo še posebej dobrodošlo za vse tiste, ki ste pristaši bolj divjega vrtnarjenja. Prednost sivke je tudi ta, da je zelo odporna na sušo in bo posajena na soncu preživela tudi najbolj vroče mesece.  

Foto: Pexels

Kradljivka pogledov

V družino rododendronov uvrščamo azaleje, krasne cvetoče grme, ki se pohvalijo z zares dolgim cvetenjem (pri zgodnjih sortah traja vse od marca do maja, pri poznih pa od julija do jeseni). Če stavite nanje, vam ne bo žal, saj bodo veliki lijakasti cvetovi pred vhodom naredili res močan vtis.

Foto: Pixabay

Zimzeleno

Zimzeleni grmi so ena boljših izbir za pred vhod v dom, saj so lahko zanimivi čez celo leto. Priporočamo pušpan, ki je nižje rastoč, gost in izredno enostaven za nego. Za uspevanje potrebuje sončno ali delno senčno rastišče, najbolj uspeva v ilovnati in dobro odcedni zemlji, raste pa v vseh vrstah tal, če le ni prepojena z vodo. 

Foto: Pixabay

Zimska popestritev

Še en imeniten dvoriščni grm ali drevo (zraste namreč lahko do 10 metrov) je navadna bodika. Zanjo so značilni temno zeleni, ostri listi, ki ostajajo lepi čez celo leto, pozimi pa rastlina obrodi še rdeče jagode, s katerimi izstopi iz sivine turobnih mesecev. Navadna bodika je v Sloveniji zakonsko zaščitena, redka avtohtona nahajališča bodike pa so hladna flišna pobočja zahodne Vipavske in Osilniške doline ter v nekaterih drugih območjih, kjer ni pretoplega in presuhega poletja in preostre zime.

Foto: Unsplash

Pisano

Hrepenite po več barvitosti? Potem naj bo vaš vhodni grmiček hortenzija. Za hortenzije je značilno, da so barve njihovih cvetov odvisne od pH vrednosti tal, pri čemer pH pod 7 proizvede modrikaste barve, nad pH 7 oziroma na alkalnih tleh pa so cvetovi bolj rožnati. Hortenzijo lahko posadite tudi v lonec.

Hitro rastoče in cvetoče

Neučakani boste navdušeni nad grmičevko iz družine verben – lantano ali spreminjevalko, ki ima hitro in bujno rast. Ime spreminjevalka si je prislužila zaradi spreminjajoče se barve cveta. Ko se rdeči popki začnejo odpirati, je njihova barva rumena. Vedno bolj pa postaja cvet bakreno oranžen, ko rastlina počasi odcveteva. Lantano poznajo tudi ljubitelji metuljev, saj barvito socvetje privablja številne insekte.

Foto: Pixabay

Cveti tudi v hladnem delu leta

Eden najpopularnejših grmičkov za pred vhodna vrata so zadnja leta postale tudi kamelije. Ker cvetijo pozimi, jim pravimo tudi zimske čajne vrtnice (Francozi so jih uporabljali kot surovino za proizvodnjo čaja) ter so ena najstarejših kultiviranih rastlin na svetu. Če jo boste gojili v posodah, bo dosegla do 1 metra višine.

Foto: Pixabay

Zagotavlja zasebnost

Za konec še grm za ljubitelje rumene barve. Če želite, da vas ob prihodu domov pozdravi in objame sonce, potem nimata kaj razmišljati – forzicija vam bo polepšala še tako turoben dan. Cveti pomladi, sicer pa je tudi zelo hitro rastoča in se ekspresno lahko prelevi v pregrado za zagotavljanje zasebnosti.

Foto: Pexels