»Sočna« okrasitev doma: motivi sadja na vsakem koraku

Poletje je pred vrati, zato je dobrodošlo, da nekaj živahnih vibracij namenimo tudi našemu domovanju. Zakaj ga ne bi okrasili s sadnimi motivi, ki so kot nalašč za osvežitev interjerja v vročem delu leta!? Ponujamo vam nekaj idej, ki bodo vaše domovanje spremenile v pravo pravcato sadno kupo.

0
Tapeta z motivi ananasa ustvari tropsko vzdušje. Vir: Katie Victoria Brown

Sadje je v umetnosti prisotno že od nekdaj, saj simbolizira obilje, zato je pogosto upodobljeno v umetniških delih. V mitologiji sadje predstavlja zemeljske užitke, skušnjavo, strast … Številni oblikovalci še dandanes prisegajo na sadne motive, tudi v interjerju. Nekateri so bolj zadržani, uporabljajo sadje v bolj nevtralnih barvah, spet drugi pa ga »uživajo« z vso živobarvnostjo.

Granatno jabolko

V grški mitologiji granatno jabolko simbolizira lepoto in večnost, pojma, ki ju želimo brez zadržkov vnesti tudi v naša stanovanja. Motiv granatnih jabolk je nadvse priljubljen med oblikovalci pohištva, pogosto ga opazimo tudi na tekstilu.

Sadne blazine Annabel James.

Ananas

Brez dvoma najbolj priljubljen sadni motiv, ki ga je mogoče zaslediti v blazinah, preprogah, tapetah, vazah, krožnikih in kozarcih. Ananas je sicer simbol gostoljubja in v nekaterih kulturah služi kot vrsta dobrodošlice.

Pomaranče in Limone

Pomaranče pogosto nadomeščajo jabolka v upodobitvah prepovedanega sadeža v rajskem vrtu, s svojo podobo pa lepo popestrijo kuhinjske prostore pa tudi kopalnico. Limon po drugi strani ni mogoče spregledati, saj s svojo izrazito rumeno barvo privlačijo pozornost v prostoru.

Hruška

Po starodavnem kitajskem izročilu hruške simbolizirajo dolgo življenje, drevo hruške pa velja za simbol udobja in pozornosti v številnih kulturah.

Lesena hruška kot igralna hiška. Vir: Nursu Interiors

Breskev

Na Kitajskem in na Japonskem breskev povezujejo z nesmrtnostjo in dolgoživostjo, cvetovi breskve pa v Južni Koreji simbolizirajo pomlad.

Lubenica

Lubenica je prav zaradi številnih semen simbol rodnosti, tako jo v Vietnamu podarjajo mladoporočencem. Čudovita rožnata sredica v kontrastu z zeleno lupino pa je odlična podlaga za ustvarjanje interjerja.

Banana

Živo rumene banane pogosto služijo kot okras v prostoru, na spletu smo tako zasledili številne neonske luči v obliki banane, pa tudi okrasne blazine in sklede.

Prejšnji članekKo se spočijejo oči in duša: leseni vikend ob Kolpi
Naslednji članekSlabo vreme vas ne bo motilo: spoznajte vrtno kapsulo
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje