Danes je uporaba računalnikov, prenosnih računalnikov in tablic vsakodnevna. Mnogi opravljajo svoje delo od doma, zato so potrebe po ureditvi domače pisarne vse večje. Kljub vsemu pa večina živi v stanovanjih, kjer tlorisne zasnove ne predvidevajo delovnih sob, ki bi zagotavljale potrebni mir in osredotočenost na delo. A z malo izvirnosti si lahko delovni kotiček uredimo tudi v prostorih, kjer je njihov osnovni namen povsem drug.

Dnevna soba je prostor počitka in sprostitve. Vendar pa lahko na eno od sten namestimo regal za knjige, slike in spominke, pri čemer spodnjo polico preuredimo v delovno površino. Namestimo jo v višini mize in ker je polica nekoliko večja in globlja, je na njej dovolj prostora tudi za namizno svetilko.

Vir: Pinterest

V starejših meščanskih stanovanjih, kjer so zidovi debelejši, lahko okensko nišo izkoristimo za delovno površino. Med zidova namestimo po meri izdelano leseno površino, pod njo pa predal, ki bo zadoščal za shranjevanje papirja in pisal. Tako urejen delovni kotiček ima to prednost, da je nameščen pod okno in osvetljen z obilo naravne svetlobe. Dnevna svetloba dokazano vpliva na storilnost in dobro počutje, zato je zadostna količina dnevne svetlobe še kako pomembna. Poleg svetlobe je idealno, če ima delovni prostor možnost pogleda skozi okno, saj nam že kratek pogled na dogajanje izven objekta da novo energijo za delo.

Vir: home-designing.com

V mnogih stanovanjih je prav spalnica tista, ki skozi ves dan sameva in jo koristimo le zvečer in ponoči. In prav zato jo marsikdo želi »izkoristiti« tudi čez dan. Če je dovolj velika, lahko del prostora v njej uredimo v delovni kotiček. Opremimo ga s policami, kamor pospravimo registratorje, mape in ostali pisarniški material. Pri tem izkoristimo celotno višino prostora in tako pridobimo dodaten prostor za shranjevanje dokumentov.

Vir: roohome.com

Delovni prostor si lahko uredimo tudi na hodniku ali na prehodu med prostori. Kadar so hodniki širši, nanje po navadi postavimo velike garderobne omare. Del prostora pa lahko namenimo tudi delovni mizi in policam. Če smo regal namestili ob steno, je potrebno poskrbeti za namizno svetilko, ki bo služila za direktno osvetlitev delovne površine.

Vir: mywoodworkingsite.com

Delovni prostor na hodnikih ali kotih, ki so neizkoriščeni, lahko zapremo z drsnimi vrati, stekleno steno ali skrijemo v omaro. Na ta način stvari ne bo potrebno neprestano premikati in pospravljati, delo pa bo še učinkovitejše. V času, ko delovnega prostora ne uporabljamo, ga preprosto zapremo in tako skrijemo pred pogledi obiskovalcev.

Vir: homestolove.com.au

Izvirna in zanimiva je rešitev, kjer sedalni del izvlečemo in delovni kotiček je pripravljen za delo. Poskrbeti moramo le, da bo pohištvo v delovnem kotičku ergonomsko oblikovano, s čimer bo delo udobno, pa tudi zdravo.

Vir: Pinterest

Posebno poličko, ki se po potrebi spremeni v delovni kotiček, lahko namestimo tudi v predsobo. Včasih moramo prav na hitro napisati rojstnodnevno čestitko ali opravičilo svojim otrokom za odsotnost v šoli. Poličko preprosto odpremo in že je na voljo »mini« delovna miza. V njej je ravno dovolj prostora za osnovni pisarniški material, vanjo pa lahko pospravimo tudi manjši prenosnik.

Vir: cocondedecoration.com