Posteljnina, ki vas bo zvabila v spalnico

Že nestrpno čakate, da narava vzbrsti? Še preden se spremembe začnejo dogajati zunaj, si lahko med domačimi zidovi pričarate letni čas, po katerem najbolj hrepenite. Kaj ko bi začeli kar v spalnici?

0

Z malce čiščenja in pospravljanja ter z novo posteljnino lahko v spalnici nemudoma zaveje sveža energija. Če je posteljnina ustrezno izbrana in se poda v prostor, obenem pa je sešita iz tkanine, ki nežno poboža kožo, lahko postane počutje in spanje v prostoru občutno boljše.

Pred izbiro nove posteljnine se je treba natančno ozreti po prostoru ter barvo in vzorce na tekstilu izbrati tako, da se bodo ujemali z barvo sten, pohištva in slogom notranje opreme. Se sprašujete, ali bi se na vašo posteljo bolje podala enobarvna posteljnina z nežno teksturo in mehki cvetlični motivi ali zelenilo džungle? Odločitev prepuščamo vam. Mi pa smo za vas izbrskali nekaj kolekcij, ki smo jih nedavno opazili na sejmu Heimtextil v Frankfurtu. Podjetja so velik poudarek namenila ekološkim materialom, kot sta ekološko pridelana lan in bombaž, nikakor pa niso pozabila niti na estetiko.

Prepričljiva nežnost

Naravo je treba začutiti. Tako menijo v nemškem podjetju CB Bauer, kjer so za letošnjo sezono pripravili posteljnino z vzorci iz narave. Odločili so se za nevtralno barvno paleto. Razkošje so pričarali s prepričljivimi žakardnimi vzorci na belini, ki ponazarja listje, karamelno obarvano tkanino, ki je s potiskom postala domovanje cvetoče magnolije, in satenasto tkanino z izjemno finim dvobarvnim potiskom.   

Satenast dotik

Odeja iz Škofje Loke je na Heimtextilu kot novost predstavila kolekcijo posteljnine Floris. Omenjena kolekcija je iz vrhunskega 100% bombažnega satena. Je elegantna, zanjo so značilni nežni cvetlični motivi, ki krasijo posteljnino v pastelnih, umirjenih tonih. Takšna nežna posteljnina v spalnico prinaša subtilno harmonijo. 

Džungla in travnik

Če v nizozemskem podjetju BeddingHouse povprašate, po čem se razlikujejo od drugih, vam bodo s ponosom zatrdili: “Po dizajnu!” Imajo namreč svoj lastni oblikovalski studio, ki mu pravijo kar “srce podjetja”, in tam ustvarjajo drzne in prepričljive motive, po katerih je prepoznavna njihova posteljnina. Z njo se lahko spalnica prelevi v gozdno jaso, cvetoč travnik, šopek eksotičnega cvetja, skrivnostno džunglo … 

Papagaj in še kaj

S potiski se zelo radi poigravajo tudi v nizozemskem podjetju Vandyck. Njihova barvna paleta je resda živahna, a ne preveč. Vselej poskrbijo, da se odtenki nekoliko zaplavajo v pastelne vode. Lepa in subtilna je denimo kombinacija roza in sive barve, medtem potiski s papagaji v spalnico prinaša eksotično svežino. Niso pozabili niti na ljubitelje lesa in cvetja.

Živahen kolorit

Esprit je podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1968 v San Franciscu v Kaliforniji. Drznost in večna igra sonca, ki navdušuje tamkajšnje prebivalce, je navdihnila oblikovalce letošnje Espritove kolekcije tekstilij. Njihova posteljnina odseva mladostnost, igrivost in barvno razposajenost, ki lahko v turobno spalnico prinese nekaj prepotrebne vedrine.

Možato, a nežno na dotik

Če imate v spalnici posteljnino, v kakršni si zlahka predstavljate Trnuljčico, potem najbrž tudi čez dan doživljate, da vas okolica ne jemlje preveč resno. Tisti, ki radi prevzamejo odločitve v svoje roke, si običajno privoščijo tudi malce odločnejše in zamolkle barvne odtenke, ki dajejo vtis stabilnosti, morda celo možatosti. Da ne bo dileme: posteljnina iz damaska, kakršno izdelujejo v danskem podjetju Georg Jensen Damask, je primerna zanj, a tudi zanjo. Pravzaprav se lahko pod njo združita oba. 

FOTO: CB Bauer, Odeja, BeddingHouse, Vandyck, Esprit, Georg Jensen Damask

Prejšnji članekOkrogla, kvadratna ali ovalna: Kakšna miza je prava za vas?
Naslednji članekPisarna brez telefonov in miz
Avatar photo
Novinarka in ljubiteljska fotografinja. Privlačijo jo edinstveni ambienti in predmeti, ki se jih je dotaknila vešča obrtniška roka. Rada odkriva vrtove, v katere je vtkana čarobna zgodba lastnikov. Nima televizije, zato pa polno knjig in barvit balkon.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje