Že nestrpno čakate, da narava vzbrsti? Še preden se spremembe začnejo dogajati zunaj, si lahko med domačimi zidovi pričarate letni čas, po katerem najbolj hrepenite. Kaj ko bi začeli kar v spalnici?

Z malce čiščenja in pospravljanja ter z novo posteljnino lahko v spalnici nemudoma zaveje sveža energija. Če je posteljnina ustrezno izbrana in se poda v prostor, obenem pa je sešita iz tkanine, ki nežno poboža kožo, lahko postane počutje in spanje v prostoru občutno boljše.

Pred izbiro nove posteljnine se je treba natančno ozreti po prostoru ter barvo in vzorce na tekstilu izbrati tako, da se bodo ujemali z barvo sten, pohištva in slogom notranje opreme. Se sprašujete, ali bi se na vašo posteljo bolje podala enobarvna posteljnina z nežno teksturo in mehki cvetlični motivi ali zelenilo džungle? Odločitev prepuščamo vam. Mi pa smo za vas izbrskali nekaj kolekcij, ki smo jih nedavno opazili na sejmu Heimtextil v Frankfurtu. Podjetja so velik poudarek namenila ekološkim materialom, kot sta ekološko pridelana lan in bombaž, nikakor pa niso pozabila niti na estetiko.

Prepričljiva nežnost

Naravo je treba začutiti. Tako menijo v nemškem podjetju CB Bauer, kjer so za letošnjo sezono pripravili posteljnino z vzorci iz narave. Odločili so se za nevtralno barvno paleto. Razkošje so pričarali s prepričljivimi žakardnimi vzorci na belini, ki ponazarja listje, karamelno obarvano tkanino, ki je s potiskom postala domovanje cvetoče magnolije, in satenasto tkanino z izjemno finim dvobarvnim potiskom.   

Satenast dotik

Odeja iz Škofje Loke je na Heimtextilu kot novost predstavila kolekcijo posteljnine Floris. Omenjena kolekcija je iz vrhunskega 100% bombažnega satena. Je elegantna, zanjo so značilni nežni cvetlični motivi, ki krasijo posteljnino v pastelnih, umirjenih tonih. Takšna nežna posteljnina v spalnico prinaša subtilno harmonijo. 

Džungla in travnik

Če v nizozemskem podjetju BeddingHouse povprašate, po čem se razlikujejo od drugih, vam bodo s ponosom zatrdili: “Po dizajnu!” Imajo namreč svoj lastni oblikovalski studio, ki mu pravijo kar “srce podjetja”, in tam ustvarjajo drzne in prepričljive motive, po katerih je prepoznavna njihova posteljnina. Z njo se lahko spalnica prelevi v gozdno jaso, cvetoč travnik, šopek eksotičnega cvetja, skrivnostno džunglo … 

Papagaj in še kaj

S potiski se zelo radi poigravajo tudi v nizozemskem podjetju Vandyck. Njihova barvna paleta je resda živahna, a ne preveč. Vselej poskrbijo, da se odtenki nekoliko zaplavajo v pastelne vode. Lepa in subtilna je denimo kombinacija roza in sive barve, medtem potiski s papagaji v spalnico prinaša eksotično svežino. Niso pozabili niti na ljubitelje lesa in cvetja.

Živahen kolorit

Esprit je podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1968 v San Franciscu v Kaliforniji. Drznost in večna igra sonca, ki navdušuje tamkajšnje prebivalce, je navdihnila oblikovalce letošnje Espritove kolekcije tekstilij. Njihova posteljnina odseva mladostnost, igrivost in barvno razposajenost, ki lahko v turobno spalnico prinese nekaj prepotrebne vedrine.

Možato, a nežno na dotik

Če imate v spalnici posteljnino, v kakršni si zlahka predstavljate Trnuljčico, potem najbrž tudi čez dan doživljate, da vas okolica ne jemlje preveč resno. Tisti, ki radi prevzamejo odločitve v svoje roke, si običajno privoščijo tudi malce odločnejše in zamolkle barvne odtenke, ki dajejo vtis stabilnosti, morda celo možatosti. Da ne bo dileme: posteljnina iz damaska, kakršno izdelujejo v danskem podjetju Georg Jensen Damask, je primerna zanj, a tudi zanjo. Pravzaprav se lahko pod njo združita oba. 

FOTO: CB Bauer, Odeja, BeddingHouse, Vandyck, Esprit, Georg Jensen Damask