V središču Ljubljane, v eni izmed novogradenj, je podobo doma po zaslugi arhitektke Vivijane Zorman dobilo 110 m2 veliko stanovanje. Stanovanje, v osnovi namenjeno paru, je zaživelo v duhu sodobnosti, ki kljub izčiščenemu oblikovanju nudi zadostno mero domačnosti.

Stanovanje s prostornim vhodnim predelom, s koder se odpre pogled proti bivalnemu delu in vse naprej na Ljubljanski grad, je bilo v tlorisu dokaj funkcionalno, zato osnovne tlorisne razporeditve niso bistveno spreminjali. Nekaj sprememb je bila deležna le postavitev omar v spalnici, s čimer so pridobili več shranjevalnega prostora. Stanovanje, ki je bilo ob začetku izdelave interierja že deloma narejeno (parket položen, izdelane kopalnice), je z nekaj premišljenimi potezami arhitektke postalo svetovljansko, živo.

Arhitektka Vivijana Zorman projekt opisuje kot čudovito izkušnjo, kar se več kot očitno odraža tudi v končnem rezultatu: »Že samo stanovanje in razgledi so mi bili v navdih. Z naročniki sem sicer že prej sodelovala, tako da je bilo sodelovanje še bolj tekoče, saj so mi popolnoma zaupali. Nekako smo že takoj ujeli pravo idejo in jo izvedli do konca. Tudi izvajalci so se zelo potrudili in kljub nekaterim težavam smo projekt odlično pripeljali do končnega rezultata.«

Prav zaradi izjemnega pogleda, ki se razteza iz stanovanja, je bila želja naročnikov jasna. Želela sta ustvariti posebno bivalno izkušnjo, nekaj unikatnega – element ali umetniško delo, ki bi govorilo o zgodovini lokacije. Kot drugo željo sta izrazila, da bi bilo stanovanje kar se da elegantno, z opremo po meri. Takšno, da bo ponujalo kar največ udobja bivanja v središču mesta. Da bo urbano in bo usmerjalo poglede na prečudovite razglede po prestolnici.

Srce doma je odprt bivalni del z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. V jedilnici oči obiskovalca pritegne reliefna stena, obdelana z dekorativno in strukturirano sivo barvo, ki v svojih zaobljenih linijah vključuje tudi logotip tovarne, ki je včasih stala na tem mestu. Na prvi pogled izgleda kot umetniško delo, logotip pa je viden šele ob pozornem opazovanju. In prav to je njen čar. Ob jedilnici je velika in prostorna kuhinja z nizkim otokom in elementi ob steni ter višjim predelom ob strani (hladilnik, vinska vitrina, vitrina za kozarce, shramba). Na steni se pojavi obloga iz tehničnega kamna v videzu terazza, plitva viseča omarica z narebrenim vzorcem in dolga polica, namenjena dvema umetniškima plakatoma, ki v kuhinjo vnašata nekaj barve. Oblikovana sta bila prav za to stanovanje, njuna avtorica pa je Tinka Mesec Tomazin. Iz jedilnice se po prehodu odpravimo v spalni del, kjer so umeščeni spalnica, kopalnica in utility.

Barvni poudarek v bivalnem delu sicer predstavlja centralno umeščena modra zofa, ki se lepo dopolnjuje z zamolklo rdečimi mizicami in barskimi stolčki. Večina pohištva v stanovanju je namreč v svetlo sivih tonih, nekaterim pa globino daje narebren vzorec, ki ga je po meri izdelal mizar. Siva barva se na nekaterih mestih dopolnjuje z rebrasto MDF surovo oblogo in manjšimi elementi v črni barvi ‒ svetila, manjši kosi pohištva, podnožje kuhinjskega otoka itd.

Arhitektura: Vivijana Zorman

Fotografije: Anja Deronja