Kdaj je ptičja kletka videti najlepša? Takrat, ko v njej ni nobenega ujetnika, nobenega pernatega ljubljenčka. Takrat jo resnično lahko uporabimo na najrazličnejše načine, naj bodo dekorativnega ali funkcionalnega značaja. Zaradi svoje unikatne oblike prinaša takšna kletka vizualni in tekstualni kontrast v vsak prostor, v moderne domove pa zanimiv stilski preobrat.

Obstaja več oblikovnih slogov, v katerih se ptičja kletka pogosteje znajde v vlogi dekorativnega predmeta. Takšni so na primer mediteranski, maroški in tunizijski stil, je pa kovinska kletka nasploh zelo pogost dodatek tudi v eklektičnih in tradicionalno opremljenih domovih. V ambient prinese neformalno boemsko noto, viktorijanski občutek in dotik preteklosti, zato je primerna kot dekoracija tudi takrat, kadar bi radi omehčali hladne moderne prostore.

Kletka ali svetilka?

Lahko je oboje. Če jo obesite na strop dobi vlogo lestenca, če vanjo postavite svečo, pa se spremeni v namizno lanterno.

Samo kot okras (foto 4)

Ptičja kletka ne potrebuje nobene posebne vloge, lahko je samo kot okras. V prostor vnese barvitost, sploh kadar je prebarvana v izstopajoče odtenke.

Organizator ali shramba

Prazno ptičjo kletko lahko uporabljate kot manjšo omaro. Vanjo na primer pospravite knjige, obesite nakit, shranite pisma. Vse, kar nima svojega mesta, bo v ptičji kletki dobrodošlo.

Lonec za rože 

Kdo potrebuje lonec za rože, kadar je na voljo prazna kletka? Nihče. Kletko obesite pod strop, vanjo nasadite rastline, ki se med rastjo obrnejo navzdol in imeli boste najlepši viseči vrtiček, kar jih je.

Na mizi

Ptičja kletka je lahko tudi centralna dekoracija na jedilni mizi. Prebarvajte jo v odtenek, ki bo v prostoru izstopajoč, in jo uredite po željah. Vanjo lahko date sveče, suhe rože ali kar koli drugega.

Za poroke

Boemske in romantične po naravi – to sta dva razloga, zaradi katerega so ptičje kletke nepogrešljiva dekoracija na porokah, sploh, kadar se te odvijajo na prostem. Obesite jih na drevesa in dekorirajte z rožami.

Ni kletke, ni panike

Če kletke nimate, pa si jo želite, jo enostavno nalepite. Stenske nalepke v obliki kletke so lepa retro dekoracija. Kupite lahko tudi odsevne, z učinkom ogledala.

Fotografije: Pinterest