Dobršen del časa in prihodkov zapravimo za urejanje naših domov, zakaj torej ne bi ustvarili prostorov, ki nam bodo vloženi trud tudi simbolično vračali? Da bi hiša res postala dom, mora namreč odražati vaš slog, se povezati z vašimi najbolj temeljnimi vrednotami in vas vsak dan znova osrečevati in napolniti z energijo.

Ne zmenite se za trende

Lepo opremljeni domovi redkokdaj sledijo trendom. So brezčasni in kvalitetni; posebni zaradi svoje integritete. Trendi so nasprotje integriteti – so le površinsko razumevanje nekaterih estetik, prenešenih izven konteksta. Tako lahko na primer občudujemo kaktuse v nordijskih interierjih, ali pa skandinavsko estetiko v Neaplju.

Dobra arhitektura pa je nujno vezana na integriteto. Na to, kateri slog bo dobro služil vašemu načinu bivanja v specifičnem kulturnem in geografskem okolju; kakšen interier bo ustrezal vašim unikatnim konjičkom, zbirkam in strastem. Najsrečnejši domovi so tisti, ki so ekstremno individualni, ki so drzni v izbiri barv, kombinacij in pohištva.

Odprite oči

Prav vsaka stvar je lahko navdih: sledi letal na nebu, odsev stolpnice v luži, vaša nova obleka ali otroški smeh. Kaj v vas vzbudi tisti topel občutek hvaležnosti in sreče?

Bodite venomer na preži za lepoto, ki vas obdaja, hkrati pa bodite kritični do vsega, kar vidite. Gre za konstantno analiziranje: zakaj nam je nekaj všeč, zakaj je kvalitetno in na kakšen način lahko specifično inspiracijo prenesemo v opremo? Naučite se razumeti temeljne kvalitete tistega, kar vas navdihuje.

Začnite na začetku

Imate prazno stanovanje? Prvi kos pohištva, ki ga kupite, naj ne bo kavč. Najprej se odločite za tlak, pa za stenske obloge, vgradne omare, kuhinjo, kopalnico ipd. S temi elementi boste morali živeti zelo dolgo, zato dobro premislite njihovo funkcijo, obliko, barvo in materialnost. Zgradite kvalitetne temelje. Naj se vam na obraz nariše nasmešek vsakič, ko jih pogledate: topel parket, po katerem lahko hodite bosi; marmorni pult, ki prenese vse udarce; velikoformatna keramika, na kateri se ne poznajo sledi vodnega kamna …

Na kvalitetnih temeljih bo nato trdno stal katerikoli kavč.

Mešajte staro z novim

Mešanje slogov ustvari brezčasen ambient. To, da svojemu prostoru dodamo plast zgodovine in jo nadgradimo s sodobnim oblikovanjem in futurističnimi dodatki, bo ustvarilo občutek kontinutete znotraj vašega doma. Spomin na babico tik ob uokvirjenih otroških risbicah; najnovejši hišni kino na kredenci, najdeni na bolšjem sejmu. Ti elementi bodo med seboj ustvarili določeno napetost, dinamiko, pa tudi ravnotežje in mir. 

Naj dom zori skupaj z vami

Z leti se spremeni naš slog, razširi se družina. Včasih je potrebno le preobleči kavč, včasih pa je nujna celovita prenova. Vsakič znova v interier vnesite nekaj svežine: novih idej, novih tendenc, novih barv. Tako boste ustvarili dom, ki se bo razvijal z vami in vas ne bo oblikovno ali slogovno vezal na obdobje, ki ste ga že davno prerastli.

Fotografije: Pinterest