S čim obložiti steno nad delovno površino v kuhinji, da bo kar najlažja za vzdrževanje, ko bo po njej špricalo iz polnih loncev na štedilniku, sicer pa kuhinji v okras in ponos? Možnosti je veliko: lahko se odločite za keramične ploščice, steklo, les, kovinske ali umetne obloge. Vsak od teh materialov ima svoje prednosti in tudi kakšno pomanjkljivost.

Ploščice

Pred desetletjem so nad delovnimi pulti kot stenska obloga prevladovale ploščice. Z njih je zelo enostavno brisati ostanke maščobe, vode in madeže, le mokro krpo in par kapljic čistila zadostujejo. Težje je s fugami, ki tekom let potemnijo in se umažejo, čiščenje pa jo zoprno in vzame veliko časa. A kot kaže, na priljubljenost ploščic to nima nobenega vpliva. Z leti so se te le posodobile, klasične kvadratne oblike so zamenjale veliko-formatne plošče, vse pogosteje se lastniki  odločajo tudi za glazirane, visoko-sijajne ploščice, ki spominjajo na postajališča podzemnih vlakov v Londonu ali Parizu.

Steklo in pleksi steklo

Poleg ploščic je steno nad delovno površino zelo popularno obleči v steklo. Prednost tega je, da ni fug, transparentnost samega materiala kuhinjo optično poveča, zdi se, da je prostor bolj zračen in da diha. Steklo je lahko motno ali prozorno, pogosto je okrašeno s fotografijo. Steklena obloga je zelo pogosta izbira pri kuhinjskih prenovah, saj se lahko z lepljenjem polaga kar na že obstoječe ploščice, paziti pa je treba le na njeno debelino, ki naj bo vsaj 6 mm.

Če se vam steklena obloga zdi predraga, je njena cenejša različica akrilno steklo, bolj poznano pod imenom pleksi steklo. V primerjavi s pravim steklom pleksi sicer ni tako odporen na vročino, hitreje se opraska, kapljice vroče tekočine pa na njem lahko puščajo drobne sledi.  

Aluminij in nerjaveče jeklo

Kar je v restavracijah in industrijskih kuhinjah že dolgo časa standard, se je zdaj uveljavilo še v zasebnih domovih: kuhinjska obloga iz kovine. Uporablja se predvsem matirano nerjavno jeklo, ki odlično ščiti steno pred madeži, takoj za njim je po priljubljenosti aluminij. Zadostuje že debelina 3 mm, laserji pa omogočajo, da se kovino zares natančno odreže tudi tam, kjer je treba zagotoviti odprtine za vtičnice in stikala. Slabost? Prstni odtisi. Na kovinskih oblogah se takoj pozna vsak dotik, a po drugi strani je že krpa iz mikrovlaken dovolj, da vzdržujete brezhibno, svetlečo se steno, ki prostor nehote spreminja v moderni kuhinjski laboratorij.

Barve in folije

Ni treba, da je zaščitna obloga za steno nad pultom, draga. Zlasti najemniki najbrž ne boste za ureditev kuhinje segali globoko v žep (steklene in kovinske obloge lahko dosegajo tudi ceno 100 evrov na kvadratni meter), ampak se boste raje odločili za nekaj cenejšega. Na umazanijo in madeže so, na primer, lahko zelo odporne lateks barve, ki kljubujejo tako vodi kot maščobi, alternativa je tudi barva za pisanje s kredo ali pa tako imenovana slonova koža. Gre za brezbarvni premaz, ki se ga nanese na sloj barve in se po sušenju spremni v zaščitni film. Preizkusite lahko še samolepilne folije, ki so na voljo v različnih barvah in velikostih, nanaša pa se jih le na ravno, gladko površino.

Les

Še en od možnosti za zaščito stene nad kuhališčem in pomivalnim koritom je les. Nega in čiščenje naravnih materialov sta sicer bolj delikatni, a če boste les naoljili in poskrbeli, da bo površina zaščitena z vodotesnim voskom, so pomisleki odveč. Takšna obloga bo odporna na vodo, madeže, praske in še kaj. Hkrati pa bo v vašo kuhinjo prinesla občutek domačnosti in topline.

Foto: Pinterest