Kuhinja je praktičen prostor, raje bolj umirjen kot živahen in raje v nevtralnejših barvah kot kričečih in izstopajočih. Tudi zato so kuhinjski aparati večinoma beli, sivi, črni ali v barvi nerjavečega jekla. Dolgočasni, pravite? Bolj se ne bi mogli strinjati! Če si v monotono kuhinjo želite vnesti več življenja, izberite pečico ali hladilnik v barvah!

Retro linija Gorenjevih hladilnikov je nekaj posebnega zaradi svojih inovativnih funkcij, pa tudi zato, ker je na voljo v več barvah. Rdeča, modra, zelena, smetanova … so prava popestritev kuhinje! (Foto: Gorenje)

Ko se srečata sicilijska estetika modne hiše Dolce&Gabbana ter vrhunska tehnologija Smeg, nastanejo aparati z impresivnim dekorativnim potiskom. Hladilnik, pečica in napa zrcalijo tipično južnoitalijansko pokrajino in njene simbole – z limonami in goro Etno na čelu.

Korak za korakom

Tisti, ki si želite v kuhinji več barve, vendar še niste pripravljeni na drastično preobrazbo prostora, začnite z majhnimi koraki. Na tržišču je cel vrsta pisanih in izstopajočih malih gospodinjskih aparatov, ki v prostoru lahko kljub majhnosti naredijo veliko spremembo. Morda začnite z opekačem, grelnikom vode ali blenderjem in takoj boste opazili razliko.

Hladilniki

Naj bo rdeč, rumen, zelen, mentolov, roza ali v odtenku modre – tak hladilnik bo takoj postal center kuhinje. Če je ta nevtralna, jo bo pisan hladilnik popestril in pomagal ustvariti živahnejše vzdušje. Bolj kot je kuhanja rustikalna ali podeželska, bolj ji bo pristajal pisan hladilnik. Ravno tako pa je možno kupiti tudi barvne hladilnike v modernejših izvedbah.

Pečice in štedilniki

Kuhanje in pečenje bo veliko zanimivejše ob pečici, ki sije v eni od barv mavrice. Lahko izberete oranžo, rumeno, bakreno ali modro, naj bo predvsem v kontrastu s pohištvom. Veličastna smaragdna ali modra pečica se lepo podata k bakrenim in medeninastim detajlom, prav tako je globoko vijolična pečica, obdana s predali v ujemajoči se barvi, zelo šik ideja. Ne pozabite pa se poigrati niti z barvo nape. Če bo enaka kot pečica, bo oboje v kuhinji zelo povezano. Predvsem pa oboje izberite v takšni barvi, da bo dobro funkcionirala z ostalo kuhinjsko opremo, nenazadnje imata napa in pečica kar nekaj let življenjske dobe in ju verjetno ne boste zamenjali tako hitro.

Pastelne barve zmagajo

Močne barve, kot sta energična rdeča ali oranžna, lahko delujejo preveč obremenilno na sam prostor in nezavedno vplivajo na to, da ste bolj razdraženi in nemirni. Morda se jim kljub temu, da so modne in priljubljene, velja raje odreči na račun bolj umirjenih pastelnih tonov. Ti so še vedno dovolj živahni, hitro se ujamejo z drugimi odtenki v kuhinji in delujejo zelo elegantno. Torej s hladilnikom v nežno zelenkasti ali pečico v kremno rumeni nikakor ne boste zgrešili!

Foto: Pinterest