Kot prav vsak kotiček doma se tudi kopalnice odzivajo na moden in oblikovalske trende. In kljub temu, da je vpeljava novosti počasnejša in bolj premišljena - saj je investicija v kopalnico precej bolj obsežna kot v npr. zamenjavo posteljnine - pa so trendi drzni, saj sledijo ne le novim tehnologijam, pač pa tudi novi estetiki in etiki bivanja.

Naše zasebno in javno življenje se spaja in z njima naši prostori. Ni več čudno, če želimo kopalnico popolnoma odpreti ali jo od spalnice ločiti le s stekleno steno; sploh ni več novost, če spalnico opremimo s kopalno kadjo ali pa če lahko iz tuša opazujemo dogajanje za jedilno mizo. Zato se morajo oblike in materiali sanitarne opreme in talnih oblog vse bolj približevati estetiki ostalih pohištvenih elementov, da bi z njimi ustvarili koheziven slog.

Materiali

Prvi korak k kopalnicam, ki postajajo del naših bivalnih prostorov, je vse bolj prisotna uporaba lesa. Lesene obloge so vse manj občutljive na vodo, zato jih oblikovalci pogosteje vključujejo v kopalniške interierje: v les oblačijo stene in tla, iz naravnega lesa so kopalniški sestavi, včasih celo kadi in umivalniki. Les tako poveže vse naše bivanjske prostore in kopalnica (ki ni več skrita v najtemnejši kotiček hiše) postane njihov nerazdružljivi del.

kopalnice trendi 2019

Kot odlična kombinacija k lesu nastopi marmor – v svetlih ali temnih, z žilah obogatenih različicah. Marmor lahko zamenja talno ali stensko oblogo, kopalniški pult, ali pa se odločite za kad ali umivalnik iz tega prestižnega materiala.

kopalnice trendi 2019

V interierje se vrača tudi teraco, ki s svojo teksturo in velikimi površinami vanje vnese nekaj igrivosti in mladostnega pridiha.

Oblike

Vse bolj prisoten trend v notranjem oblikovanju je izhajanje iz narave. Mehke in zaobljene oblike, topli materiali in zemeljski toni so ‘in’ v vseh prostorih doma. Zato ni čudno, da se počasi poslavljamo od štirioglate, minimalistične sanitarne keramike, ki je prevladovala v zadnjih deseteltjih in ponovno odkrivamo lepote okroglih skled, ovalnih kadi in zaobljenih školjk.

kopalnice trendi 2019

Prav tako se iz kopalnic počasi poslavljajo v pult integrirani umivalniki: ker le-ti postajajo minimalistične skulpture, je nujno, da jih ne skrivamo pod pultom, pač pa razkažemo – na vrhu kopalniškega sestava, še bolje pa, da jim puzstimo, da popolnoma zablestijo – položeni na nežno kovinsko ogrodje ali v prostor postavljeni kot prostostoječi element.

Barve

Tudi v oblikovanju kopalnic prihaja do premikov iz nevtralne barvne palete v prestiž toplih in temnih barv: prevladovali bodo rdeči, zeleni in modri odtenki, pa seveda črna.

kopalnice trendi 2019

Oblikovalci keramike se na ta trend odzivajo z oblikovanjem tridimenzionalnih, reliefnih ploščic, ki nas kar vabijo k dotiku in ki z igro svetlobe in senc razbijejo veliko temno površino. Izberete lahko tudi kombinacijo glaziranih in mat ploščic ali ploščice v različnih odtenkih in s tem resnično posnamete igro barv in svetlobe v naravi.

kopalnice trendi 2019

Pomembno vlogo v polaganju keramike bodo igrale tudi fuge kontrastnih barv, ki bodo v prostoru ustvarjale atraktivno geometrično mrežo.

kopalnice trendi 2019

Tudi sanitarna keramika se vse bolj otresa bele barve: umivalnike in tuš kadi lahko npr. izberemo v prelepih jesenskih odtenkih, možna pa je tudi dvojna obdelava – barvne na zunaj in bele na znotraj ali obratno.

Poudarek – kad

kopalnice trendi 2019

Kadi notranji oblikovalci ne dojemajo več kot sanitarnega elementa, pač pa kot kos pohištva. Zato skoraj ne bomo več našli vgradnih kadi, pač pa prelepe dizajne prostostoječih školjk v različnih materialih (keramika, umetne smole, kovina) in oblikah. Kad je nujno umeščena v prostor – če pa se iz nje odpirajo še prelepi razgledi na okolico, pa še toliko bolje.

Armature

kopalnice trendi 2019

V zadnjih letih so prevladovale armature v bakru, ki jih bo letos občutno manj: medenina, bela in mat črna bodo namreč bolje dopolnile umirjene in sofisticirane kopalniške ambiente.

Dekor

kopalnice trendi 2019

Če smo v zadnjih letih prisegali na rastlinje kot ultimativni dekor sodobnih kopalnic, pa bomo letos naredili nekaj korakov nazaj. Dekor je preprost, skoraj neobstoječ: razen držala za brisačo in toaletni papir se v kopalnicah skoraj ne pojavlja. Ker se iz kopalnic umikajo tudi shranjevalne površine -namesto velikih kopalniških sestavov boste v sodobnih kopalnicah našli le manjše stole ali mizice, na katerih počiva brisača ali set mil – pa se skupaj z njimi umikajo tudi vsi ostali elementi, ki jih navadno postavimo nanje – šatulje za nakit, številne embalaže kozmetike ipd. Zato pa izstopi do sedaj pozabljeni oblikovni element – ogledalo. Le-to ni več integrirano v kopalniški sestav ali pa prilepljeno na ploščice – ogledalo s svojimi zaobljenimi oblikami posnema linije kopalnice in obešeno izpod stropa, prislonjeno na steno ali osvetljeno od zadaj kot ultimativni dekor izpostavlja – vaš odsev.

Kaj je iz mode

kopalnice trendi 2019

V luči novih smernic, ki kopalnice ne jemljejo več kot poligona za osebnostni izraz, pač pa kot prostore prestiža, se iz mode umikajo številne potiskane ploščice in ploščice nepravilnih oblik. Čeprav so šesterokotne ploščice dolgo polnile naše strani, se moramo od njih posloviti, prav tako pa iz mode odhajajo ploščice v imitaciji lesa (kopalnico raje oblecite v pravi les), preproste metro ploščice in ploščice, ki s polaganjem ustvarjajo organske oblike, kot npr. takšne z vzorcem palmovega lista. Prav tako se počasi umikajo ploščice z mediteranskimi vzorci ter majhni mozaiki.

Fotografije: Pinterest