Lesena skulptura na ljubljanskem Grajskem griču je študija o minimalnem bivanju

Lesena bivanjska samozadostna enota je modularna celica, namenjena različnim začasnim bivanjskim potrebam.

0

Na ljubljanskem Grajskem griču je letos poleti zrasel nenavaden stolp, sestavljen iz treh identičnih, verikalno zloženih celic. V njem se je naselila knjižnica pod krošnjami, kjer lahko obiskovalci izbirajo med številnimi knjigami, s poudarkom na arhitekturi in Plečniku. 

Stolp je izveden kot del študije o minimalnem bivanju, ki so jo razvili Ofis arhitekti v sodelovanju s C+C, C 28 in AKT. Modularna bivalna enota, ki so si jo zamislili, se lahko poljubno sestavlja in tvori raznolike sisteme minimalnega bivanja, uporabna pa je predvsem v turizmu, na znanstveno-raziskovalnih odpravah ali kot gorski bivak.

Osnovna celica z dimenzijami 4,50 x 2,50 x 2,70 metrov je preprosta za transport in nudi bivanje dvema osebama (s kuhinjo, kopalnico, posteljo in sedišči). Enote lahko zlagamo in povezujemo horizontalno ali vertikalno v dvojček, trojček ali podobno.

Objekt – tako njegova konstrukcija, kot fasada in oprema – promovira slovensko lesarstvo in tradicionalna znanja lesarske in mizarske stroke. 

Bivak je izdelalo podjetje Permiz.

Fotografije: Janez Martinčič

Prejšnji članekKateri slog opremljanja je pa vam pisan na kožo?
Naslednji članekŽeleni slog notranje opreme lahko dosežete z nekaj izbranimi dodatki za dom
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: