Sobotni večeri bodo od zdaj še prijetnejši - 4. marca se na male zaslone vrača oddaja Ambienti, v kateri bomo skupaj z voditeljem Boštjanom Romihom odkrivali najbolj zanimive domove in si oči pasli na najlepših vrtovih, ki jih premore naša dežela. Oddaja bo daljša, na sporedu pa bo v najbolj gledanem terminu.

Tudi v petnajsti sezoni oddaje Ambienti bo vsak gledalec našel nekaj zase, saj bo vsebovala tako spektakularne prenove, nagrajene interierje in strokovno urejene vrtove kot tudi miniaturna stanovanja in hišice, ljubiteljske vrtove in skrbno prenovljene stoletne družinske domove. Predvsem pa bo celotno oddajo prežemala zaveza lastnikov in arhitektov k ohranjanju slovenskega grajenega fonda ter k ustvarjanju večplastnih in pripovednih prostorov.

Voditelj oddaje Boštjan Romih. Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Prenove družinske dediščine

Ste se kdaj vprašali, kdo živi v Pristavi Tivolskega gradu? Ali pa v tristo let stari hiši s pogledom na Dvorni trg in Ljubljanico? Domovi, ki se prenašajo iz generacije v generacijo, v sebi nosijo veliko spominov, hkrati pa potrebujejo posodobitev. »Pristavo Tivolskega gradu je naročil general Radetzky v začetku 19. stoletja. Zgrajena je bila kot pomožni objekt za konjušnico in osebje. Moj oče, slikar, je imel na podstrešju Pristave najprej atelje, pozneje smo tukaj tudi živeli in po Jazbinškovem zakonu smo stanovanje tudi odkupili. Imeli smo veliko srečo, smo namreč ena redkih družin s stanovanjem sredi parka Tivoli,« zgodbo o prenovi podstrešnega stanovanja v Pristavi gradu Tivoli začne akademski slikar Matej Bizovičar, ki je večino pohištva za stanovanje izdelal kar sam v svojem ateljeju.

Družina Kanc pa je lastnica stanovanja na Židovski ulici že od leta 1911. »Spomnim se, da sem rada sedela v tem kotu,« pripoveduje dedinja. »Tam je bil šporhet, tam omara z vloženimi kumaricami, tukaj pa so potekale zelo zanimive debate.« Stanovanje, ki ga je podedovala, ni imelo niti sanitarij, a to je ni odvrnilo od njegove popolne prenove, ki jo je vodila arhitektka Tina Semolič iz biroja Ropot Group.

Foto: Ropot

Obiskali bomo stoletno domačijo v Zasavju, v sklopu katere so Riba arhitekti sprva načrtovali obnovo dominantne kmečke hiše za mlado družino. Ker pa se je izkazalo, da se temelji posedajo, so se lastniki odločili za novogradnjo, ki po eni strani posnema gabarite stare hiše, po drugi pa reciklira številne elemente porušene zgradbe. Stare lesene deske krasijo fasado in interier, ponovno so uporabljeni tudi špirovci in strešniki. Reciklirana je tudi večina pohištva – od miz do omar in postelj. Lastnika sta tako popolnoma ohranila duh stare hiše in njeno zgoščeno vaško zazidavo, hkrati pa sta si zagotovila varno in udobno okolje za odraščanje njune družine.

Občudovali bomo več zrelih vrtov: v Stanežičah bomo pokazali vrt, ki je nastal pred petindvajsetimi leti pod velikim vplivom estetike angleških vrtov; obiskali bomo kraški vrt, ki zaradi subtilnega oblikovanja in vključitve avtohtonega rastja deluje, kot bi bil precej starejši od dveh let; ter se povabili na domači vrt ene od najbolj priznanih slovenskih krajinskih arhitektk Jute Krulc. Čeprav letos mineva že osem let od njene smrti, njeno dediščino nadaljujeta hči Maja s soprogom, akademskim likovnim umetnikom Tomažem Kržišnikom.

Foto: Vida Dimovska

Interierji, ki vzamejo sapo

Vstopili bomo v okusno opremljene prostore, ki so jih oblikovali priznani notranji oblikovalci in arhitekti. V ljubljanskem Močeradu bomo obiskali prenovljeno stanovanje, ki ga je lastnica kupila že ob izgradnji večstanovanjske stavbe, a ga je želela po dvajsetih letih korenito prenoviti. Arhitekt Matevž Frančič iz biroja id:doma je stanovanje zasnoval skorajda brez vrat, tako da lahko svetloba prodira globlje v zaledje, hkrati pa za »magično steno« skril vse servisne prostore – od utilityja do shrambe.

Foto: Angel Miguel Mercado

Vstopili bomo v stanovanje v novogradnji v Ljubljani, za katerega so GAO arhitekti prejeli prestižno mednarodno nagrado za interier, ter v stanovanje nasproti Drame, ki ga je arhitektka Tina Hočevar prenovila zase in tako zanimivo opremila, da je njena spalnica oziroma boudoir dobila tudi pomembno vlogo v večkrat nagrajenem filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Dvanajst epizod in daljši format vam zagotavljata, da boste v 15. sezoni oddaje Ambienti našli ambient, ki vam bo ukradel srce.

Pridružite se nam ob sobotah ob 18.20 na RTV SLO 1.