Stena, po kateri lahko pišete s kredo, je zabaven dodatek v otroški sobi ali igralnici, zelo praktična pa tudi v domači pisarni ali kuhinji, saj lahko na takšno steno napišete svoj nakupovalni seznam, jedilnik, aforizme ali sporočilca za družinske člane. Poleg tega je narediti takšno steno enostaven projekt. Barvo zanjo lahko kupite, jo zmešate sami ali pa namesto nje uporabite samolepilne folije z enako funkcijo.

Kaj potrebujete?
  • brusni papir
  • lepini trak za barvanje
  • čopič
  • barvo oziroma samolepilno folijo
  • krede
  • gobico za suho brisanje in vlažno krpo
Prvi korak: priprava stene pred barvanjem

Steno za pisanje s kredami lahko ustvarite na dva načina. Prvi je ta, da nanjo enostavno prilepite samolepilno folijo za krede, drugi pa, da jo prebarvate s specialno barvo. V slednjem primeru boste steno morali prej pripraviti: z lepilnim trakom za pleskanje najprej obrobite steno ali del stene, ki jo želite spremeniti v »tablo« za pisanje s kredami. Področje temeljito očistite, odstranite morebitno umazanijo, žeblje, razpoke zapolnite s kitom oziroma izravnalno maso. Ko se stena posuši, jo zgladite s finim brusnim papirjem.

Ali vaš razigrani otrok svojo umetniško žilico rad izživlja kar na steni? Potem mu v otroški sobi uredite »tablo« za risanje s kredami.
Drugi korak: nanos barve

Sledi barvanje. Uporabite specialno barvo za krede, s katero lahko premažete stene ali druge površine (les, žgano glino, kamen …). Takšna barva je narejena na vodni osnovi iz obnovljivih virov ter jo nanašate s čopičem. Z enim litrom barve, ki je na voljo v temno zelenem, temno modrem, vijoličnem in sajasto črnem odtenku, boste prebarvali 3 do 5 m2, cena barve pa je okoli 25 EUR za liter.

Seveda lahko barvo izdelate tudi sami, v tem primeru uporabite polovico skodelice akrilne barve in ji dodajte čajno žličko suhe fugirne mase. Barvo nanašajte v 2 ali 3 slojih, vsak sloj pustite sušiti nekaj ur, zadnjega pa vsaj 24.

V kuhinji je stena za pisanje s kredami lahko zelo dobrodošla popestritev. Nanjo lahko napišete recept, seznam za nakup ali zabeležite svoje obveznosti.
Tretji korak: pripirava stene na uporabo

Pred prvim uporabo celotno površino stene prebarvajte s kredo in dobro obrišite s suho krpo. Zdaj je stena pripravljena za ustvarjanje.

Edina slabost risanja s kredami po steni je ta, da se bo po tleh začel zbirati prah, ki se drobi od kred. Pripravite se na večkratno sesanje ali pomivanje tal.
Četrti korak: vzdrževanje stene

Za čiščenje takšne stene potrebujete le vlažno gobo. Pred ponovno uporabo pa je steno treba zopet pripraviti tako, kot smo opisali v koraku št. 3.

V bližino stene je pametno namestiti tudi posodico s kredami, da bodo vedno na voljo, ko nas bo prijelo, da bi kaj zapisali ali narisali.

Tudi v kopalnici lahko eno od sten premažete s premazom za risanje s kredami. Če imate doma otroke, ki jih je vedno treba opominjati na umivanje rok, lahko ta opomnik zdaj narišete kar na steno.
Barvanje pohištva

Ni se vam treba omejiti le na steno. Z barvo za krede lahko prebarvate tudi druge površine v stanovanju. Na primer pohištvo: vrata tako dobijo novo funkcijo za pisanje sporočil, predalnik bo kar naenkrat veliko bolj pregleden, saj boste s kredo na vsak predal lahko napisali, kaj vsebuje, hladilnik pa lahko postane mesto za objavljanje jedilnega lista. Otrokom pa naredite mizo iz palete, jo na zgornji strani prebarvate z barvo za krede in postala bo odlična »postaja za ustvarjanje«.

Fotografije: Pinterest