Organske, divje, prvinske. To so besede, s katerimi bi lahko opisali izdelke Jovite Zemljič, ustvarjalke, ki sebe opisuje kot divjo dušo. Temu primeren je tudi naziv njene znamke – Wild (op. divje).

Kot priznava sama, njeno divjo in ustvarjalno dušo zanima nešteto stvari. Najraje pa se povezuje z naravo, posluša petje ptic in vonja dišeče cvetlice. Po babici, o kateri zadnje čase veliko razmišlja, je podedovala navezanost na zemljo, naravo, pa tudi ročne spretnosti. Sploh rada se posveča keramiki, ki jo navdušuje s svojo krhkostjo in občutljivostjo, čeprav je žgana na visokih temperaturah. Svojo življenjsko filozofijo rada vpleta tudi v delo. Kot pravi, ljudje ne potrebujemo veliko stvari. Izbrane, lepe, tiste naše, so tiste, ki nas pokličejo.

»Vem, zakaj toliko razmišljam o prednikih, življenju in smrti. Pomlad je. Toliko vsega se dogaja. Neke stvari odpadajo, novo pa je krhko in neznano,« pojasni Jovita.

Ustvarjanje jo je navduševalo že pri kolegici Metki na Zvezi prijateljev mladine, tudi sama pa sanja, da bi ustanovila ustvarjalni center za odrasle v Mariboru. Tod bi lahko posamezniki najeli svoje kotičke, stalne delavnice, kjer bi lahko izrazili svojo notranjo kreativnost. Center bi tako postal prostor ustvarjanja, kjer bi se ljudje družili in srečevali. Drug drugega navdihovali. Center uporabnih umetnosti. Na družbenih omrežjih je zasledila objavo prijateljice, ki je ustvarjala v Lončarskem centru Maribor. To jo je spodbudilo, da je center obiskala tudi sama in spoznala nove prijatelje.

Izučila se je rokovanja z glino, zdaj pa nadaljuje z ustvarjanjem in raziskovanjem. V center še zahaja, saj ji tam odžgejo izdelke. Njene izdelke odlikujejo nepravilne organske oblike in prvinskost materiala kot takega. Pri ustvarjanju pa se zanaša na intuicijo.

»Ravnam se po intuiciji. In vem, kaj mi je všeč. Začneš gnesti ter se prepustiš procesu in idejam. Obožujem to izražanje z rokami, obožujem roke, opazovanje rok, kaj vse ustvarijo. Lepega. Inspiracij kar mrgoli, znotraj mene, zunaj, toliko ljudi ustvarja lepe stvari. Ko bi se le ustvarjalce bolj podpiralo, da bi bolj svobodno in z manj stresa lahko ustvarjali,« pojasni Jovita in v nadaljevanju razkrije svoj romantičen odnos do gline: »Drugače lovim nostalgijo, toplino, domačnost, praktičnost, igrivost. Črno glazuro obožujem, na pikčasti glini dobi pridih vesolja. Glazure imajo svoj čar. Stopijo in spojijo se po svoje in ta magičen ‘nikolineveškajprideven’ del imam posebno rada. Ker nimaš nadzora. In potem jih zagledaš. Običajno me prevzame veselje. Odličen občutek.«

Pri ustvarjanju jo vodi igra. Ne pusti se omejevati. Nič drugače ni z glazurami. Te nanaša in izbira po občutku. Običajno ideje za izdelke v njeni glavi nastajajo sproti. Nanašanja se loti s čopičem ali polivanjem. S kombiniranjem različnih barv. Na koncu vse združi v kompatibilno celoto z uporabo Botz glazur. Jasno je, oblikovanje gline je vseživljenjsko učenje in prav na področju glazur bi tudi ustvarjalka znamke Wild rada naredila še korak naprej. Meni, da je tu še ogromno prostora. Prav to jo pri glini privlači. Odkrivanje, igra, raziskovanje. In takšni so tudi njeni izdelki, divji in igrivi. Pristni kot ona sama.