Žepna vrata (angl. Pocket Door) so drsna vrata, ki pa se, ko so popolnoma odprta, skrijejo v steno. Uporabljamo jih za ustvarjanje arhitekturnega učinka, pa tudi takrat, kadar za običajna vratna krila ni prostora. Potujejo s pomočjo kolesc in vodil, glede na širino vratne odprtine pa so lahko enojna ali dvojna. Kaj pravite, bi jih imeli?

Žepna vrata so zelo pogosto uporabljali v viktorijanskih časih, kjer so z njimi zapirali salone, medtem ko jih danes lastniki najpogosteje vgrajujejo v kopalnice, garderobne sobe, pralnice, utilitije ali domače pisarne. Ker se odprta povsem skrijejo v steno in omogočajo res popoln izkoristek vratne odprtine, so zelo primerna tudi za domove, v katerih živijo invalidi, ki za prehod z vozičkom dostikrat gledajo na vsak centimeter. Malo manj priročna pa so takšna vrata takrat, ko se pokvarijo in potrebujejo servis. Ker je velik del njihovega mehanizma skrit v steni, je dostop do njega otežen in zapleten. Obstaja pa še nekaj drugih prednosti in slabosti tovrstnih vrat:

Minusi

  • Hrup, vonj, svetloba. Ker žepna vrata ne tesnijo tako dobro kot klasična notranja vrata, so manj učinkovita pri zaščiti pred hrupom in vonjavami, ki potujejo med prostori (kuhinja, kopalnica). Enako prepuščajo tudi več svetlobe.
  • Trdnost sten. Za standardna 80 cm široka vrata potrebujemo steno še enkrat tolikšne dolžine. Odprtina za vrata je običajno z obeh strani prekrita z mavčnimi ploščami, ki pa ne nudijo takšne trdnosti kot klasične betonske stene.
  • Funkcionalnost. Včasih se lahko zgodi, da se vrata zatikajo, ne tečejo gladko po vodilih, problematično jih je tudi zaklepati.

Plusi

  • Prostor. Žepna vrata so v primerjavi z ostalimi vrstami vrat precej spregledana, vendar povsem neupravičeno. Dobrodošla so v majhnih, tesnih sobah, saj privarčujejo vsaj en kvadratni meter prostora, ki ga na primer potrebujejo standardna vratna krila.
  • Priročnost. Žepna vrata so zelo uporabna pri delitvi večjih prostorov na dve sobi, ki pa ju, kadar so vrata odprta, še vedno lahko uporabljamo kot en prostor. 
  • Estetika. Veliko ljudi se za žepna vrata odloči tudi iz estetskih razlogov. Zlasti priljubljene so steklene različice teh vrat, saj so zelo elegantne.

Foto: Pinterest