Južna Tirolska je priljubljena turistična destinacija, turiste pa poleg čudovite narave, pestrega nabora dejavnosti in okusne kulinarike navdušuje tudi značilna arhitekturna dediščina. V enem izmed tamkajšnjih skednjev so tako arhitekti priznanega biroja NOA oblikovali dodaten program za tamkajšnji hotel, ki slovi po gurmanski ponudbi.

Vodstvo hotela Apfelhotel v dolini Val Passiria se je odločilo, da na željo gostov nadgradi svojo ponudbo z edinstveno trgovinico in delavnico, ki bi služila tudi kot degustacijski salon. Družinsko vodeni hotel je nalogo zaupal biroju NOA, s katerim sodeluje že več kot desetletje, arhitekti pa so prepoznali potencial nekoliko dotrajanega skednja, ki se je s prenovo preobrazil v hibridni prostor, namenjen ustvarjanju novih spominov in veščin.

»Pri projektu smo izhajali iz klasične tipologije skednja: stavba je imela prvotno ometan in zaprt podstavek, značilen za kmetijske objekte,« pojasni Christian Rottensteiner, glavni arhitekt projekta, in osvetli posege v objekt: »Pritličje smo na novo odprli z velikimi steklenimi vrati in okni ter ustvarili močno povezavo z zunanjostjo – predvsem pa omogočili, da notranjost pritegne radovednost mimoidočih.«

S tem so zgodovinski stavbi vdihnili novo življenje, pri tem pa so upoštevali jasno prostorsko in materialno filozofijo biroja. V skladu z boemskim značajem hotela so oblikovalci z uporabo toplejših, bolj mediteranskih tonov – kot protiutež bujnim zelenim odtenkom preostalega hotela – vnesli kanček subtilnosti in mehkobe. Prosto po zaslugi tega deluje domače, obenem pa goste preseneti prav na vsakem koraku.  

Tloris je zasnovan kot niz doživetij; cvetlični pult, razstavni prostor za vino, degustacijski bar, delovna miza in police z natančno izbranimi oblikovalskimi predmeti. Interjer odlikuje bogat nabor materialov, vključno s tlakom iz beneškega teraca in toplimi terakotnimi površinami. Te se lepo dopolnjujejo s starimi lesenimi mizami in monolitnim pultom iz dolomitskega kamna. Ali kot lepo pojasni arhitektka Maddalena Gioseffi, ki se podpisuje pod notranjo opremo:

»Vsak kos je bil izbran zaradi močne povezanosti z regijo, iz katere izvira. Že sama osvetlitev pripoveduje zgodbo. V prostor smo umestili pletene košare iz bližnje doline Val d’Ultimo in glinene viseče elemente, narejene v delavnici v Caldaru. V tem prostoru tako rokodelstvo dobi svoj najbolj pristen pomen.«

Eden izmed poglavitnih oblikovalskih izzivov je predstavljal »promet« v pritličju, ki je služil tudi kot vhod v sobe v zgornjih nadstropjih. Ta je zahteval veliko premisleka zaradi  občutljivega ravnotežja med odprtostjo in zasebnostjo – zagotavljanje živahnega, prijaznega vzdušja za obiskovalce, hkrati pa diskretnosti za hotelske goste, ki pogosto hodijo mimo v kopalnih plaščih.

Drug izziv sta predstavljali nenavadna oblika in velika površina skednja. Da bi se izognili razdrobljenosti, so se arhitekti biroja NOA odločila za neprekinjen beneški teraco, ki je odpravil vidne stike in prostor vizualno povezal. Prefinjeno prepletanje materialov definira prostor: terakota, dolomitski kamen in star les sestavljajo harmonično paleto, pri čemer ima vsak kos pohištva jasno pripovedno funkcijo. Starinsko družinsko pohištvo so za potrebe interjerja obnovili in umestili ob sodobne kose, s čimer so ustvarili složen dialog med preteklostjo in sedanjostjo.

  • Projekt: The Barn by Apfelhotel Torgglerhof
  • Avtor: NOA
  • Lokacija: Saltusio – San Martino, Passiria, Južna Tirolska
  • Končanje projekta: April 2025

Fotografije: Alex Filz