Sončni in vroči dnevi nas zvabijo na plano in ni lepšega, kot uživati v dolgih poletnih dnevih v svojem najljubšem kotičku, na senčni terasi, vabljivem balkonu ali lično urejenem vrtu. Poleti se osrednje dogajanje preseli na prosto, zato je ureditev zunanjih prostorov enako pomembna kot ureditev notranjosti. S pravim izborom opreme, vrtnega pohištva in drugih dodatkov, si lahko uredimo prijeten kotiček na prostem. Kuhinjo in bivalne prostore tako enostavno podaljšamo na vrt, teraso ali balkon.

Vrt, terasa ali balkon 

Za kakšno vrtno opremo in pohištvo se bomo odločili, je odvisno od tega, ali opremljamo vrt, teraso ali balkon. Pri opremi vrta, kjer je po navadi prostora več, je tudi več možnosti glede izbire opreme. Če na bivalnem vrtu preživimo veliko časa in se na njem pogosto družimo, potem je prav, da si uredimo zidano in po meri narejeno poletno kuhinjo. Pri tem ne smemo pozabiti na vse tiste elemente, ki jih imamo tudi v pravi kuhinji – žar, pomivalno korito in dovolj delovne površine, ki nudijo enako udobje, kot ga imamo v notranji kuhinji. Izbiramo lahko med žarom na oglje – v tem primeru moramo poskrbeti tudi za prostor, kjer bomo imeli brikete ali trske za prižiganje ognja – električnim ali plinskim žarom. Če si želimo bogatejše opreme, lahko v poletno kuhinjo namestimo tudi kuhalno ploščo, hladilnik, omarice za shranjevanje različnih pripomočkov za peko in prostor za odpadke. Pri tem ne pozabimo na električne priključke in ustrezno razsvetljavo nad delovnimi površinami in jedilno mizo, da bodo poletna druženja prijetna tudi zvečer.

Varni pred soncem in nevihtami

Odprta kuhinja mora nuditi zavetje pred močnim soncem, vetrom in poletnimi nevihtami, ki nepričakovano presenetijo druženje. Le tako bomo kuhinjo na prostem izkoristili in v njej uživali, tudi ko vreme ne bo najboljše. Omislimo si lahko streho ali preprost nadstrešek, pergolo, tendo ali platno. Pred različnimi vremenskimi vplivi morajo biti odporni tudi vsi elementi v zunanji kuhinji. Zato izberimo odporne in trajne materiale, kot so kamen, keramične ploščice, opeka, beton, nerjaveče jeklo in les. Pred nakupom se prepričajmo tudi, da so kuhinjske omarice primerne za zunanjo vgradnjo.

Vir: www.archi-vandenhaute.be

 

Druženje ob ognju

Če imamo na vrtu dovolj prostora, si lahko omislimo tudi odprto ognjišče. Okrog njega se lahko zbere vsa družba, čarobnost ognja pa ustvari nepozabno doživetje. Nad odprtim ognjiščem bodo še posebej navdušeni otroci, ki bodo na palčkah z veseljem pekli krompir, koruzo, hrenovke in penaste Marshmellowse.

Vir: livediyideas.com
Na majhnem balkonu

Prijetnemu druženju in dobrotam na žaru pa se ni potrebno odreči, če je podaljšek bivalnih prostorov le balkon. Tudi na balkonu si lahko ustvarimo pravo malo kuhinjo na prostem, potrebno je le malce več iznajdljivosti. Za odlično druženje ob hrani zadostujejo žar in nekaj delovne površine ter seveda mizica, saj je obedovanje na prostem veliko večji užitek kot v notranjih prostorih.

Vir: refurbished-ideas.com
 
Dodatki so pika na i

Za ureditev in popestritev vrtne kuhinje so poleg vrtnega pohištva pomembni tudi dodatki, ki popestrijo prostor. Stojala in korita za rože, okrasni cvetlični lonci, lonci z začimbami, odlagalne mizice, pladnji, pogrinjki, lanterne in zunanja svetila, vozički za postrežbo pijače in prigrizkov – vse to je tisto, kar naredi zunanji kotiček poseben in samo naš. Svoj pečat mu vdihnemo tudi, če ga popestrimo s spominki in uporabnimi predmeti, ki smo jih prinesli s potovanj ali počitnic. Urejen po naši meri bo tako ustvaril ambient, v katerem bomo uživali še dolgo v jesen.