Gre za manjšo družinsko hišo, veliko 140 m2, ki je narejena po meri in v celoti prilagojena bivalnim potrebam družinskih članov. Družina je morala dobro pretehtati svoje bivanjske potrebe, saj je bila hiša, v kateri so živeli prej, prevelika, potrebna obnove, ne nazadnje pa je bil prisoten še nezanemarljiv strošek ogrevanja.

Odločili so se za novo, dobro polovico manjšo hišo, ki bo izgledala tako, da se bodo v njej vsi dobro počutili. Njihova prva navodila projektantki Katji Gale so bila preprosta. Čim manj hodnikov, čim boljši izkoristek prostora, enako veliki otroški sobi in kuhinja, ki bo ločena od dnevne sobe.

Za opremo interjerja hiše pa so se povezali z arhitektko Evo Kalinšek, ki je dobila prav tako jasne smernice. Družina ima rada naravo in les in slednjega so si v svoji novi hiši želeli čim več. Njihovo željo, da bi bili objeti v toplino lesa, je arhitektka vzela zelo resno. Izbrala je hrast, les, ki je značilen za slovensko okolje in hkrati tudi najpogostejša izbira za opremo interjerja. Hrast je znan po svoji trdnosti in vzdržljivosti, ima dolgo življenjsko dobo, tako da je investicijsko in okoljevarstveno zelo dobra izbira.

Tloris hiše je načrtovan premišljeno, s posebno pozornostjo na to, da se izkoristi prav vsak kvadratni meter. Oprema interjerja pa je tej nalogi sledila in ob skrbno premišljenem načrtovanju izpolnila pričakovanja družine. Glavna odlika tlorisa v pritličju je svetel in odprt dnevno-bivalni prostor, ki ga po potrebi ločimo in tako dobimo dva ločena prostora. Takšne želje so bile predvsem zato, ker naročnica kuha vsak dan in ne želi, da bi se kuhinjski vonj širil po vsej hiši. Praktično so umeščene tudi stopnice za zgornje nadstropje, ki so ravno nasproti kuhinje. Prostor pod njimi je namreč izkoriščen za shrambo, ki tako bistveno razbremeni kuhinjo. Poleg osrednjega dnevno-bivalnega prostora so v pritličju še manjša kopalnica, delovna soba in tehnika.

V zgornjem nadstropju sta dve enako veliki otroški sobi, med katerima je garderobni prostor, ki ima svoje strešno okno in tako se lahko kdaj pozneje, če bi se pokazala potreba, spremeni v delovni kotiček. V nadstropju sta še spalnica in večja družinska kopalnica, ki ima tudi skrito shrambo. Kopalnica je zelo svetla in zračna, ker so pri načrtovanju izkoristili prostor pod streho za skrito nišo, ki je ob vstopu v kopalnico niti ne opazimo. To je prostor, kamor se lahko umaknejo vse tiste stvari, ki so običajno navlaka po pultih in na omarah. Tako je kopalnica vedno urejena in prostor diha.

Oprema interjerja je sledila željam naročnikov po preprostem in svetlem pohištvu, ki bo enovito v vseh prostorih hiše. Arhitektka je uporabila vzorec asimetrične smrečice, ki so jo izvedli v hrastovem lesu. Vzorec se pojavlja v obliki utorov v vseh lesenih površinah in obratno, kot poševne letvice na paravanu in stopniščni ograji. S tem paravanom se učinkovito, pa vendar zelo zračno loči dnevni prostor od stopnišča, ki vodi v zgornje nadstropje. Vzorec se ponovi v predsobi, pri ogledalu in pri obešalnikih. V spalnici je na vratih vgradne garderobne omare in v kuhinji na visečih omaricah.

Masivni les je uporabljen za stopniščni paravan in ograjo, masivna so vsa notranja vrata in drsna vrata med dnevno sobo in kuhinjo, ki so kombinirana z mlečnim steklom, tako da tudi v primeru, če so zaprta, svetloba, ki prihaja skozi veliko panoramsko steno v jedilnici, pronica v dnevno sobo. Masivna je tudi jedilna miza, ki je sicer iz precej debelega kosa lesa, ampak ima pobran rob, zato deluje zelo elegantno. Domiselna je tudi umestitev pomičnih poličk iz masivnega lesa v kopalnici. Te se lahko uporabljajo na različne načine: kot odlagalna površina, polička za zeleno rastlino ali kot obešalniki za sušenje brisač.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Več >>>  www.uporabimo-les.si

Fotografije: Manca Bajželj