4-članska družina iz Srbije je pred tremi leti prišla v Ljubljano, kjer so si v večstanovanjskem objektu na Prulah uredili imeniten dom. V njem prevladuje pohištvo iz masivnega lesa, skupaj z izbranimi barvnimi poudarki in umetniškimi deli pa daje vtis visoke mode.

Stanovanje, veliko 120 m2, so urejali s pomočjo arhitekta Đorđa Kitića, želeli pa so si sodobno urejen interier, ki bi izžareval toplino, a ne bi bil preveč minimalističen. To so dosegli z uporabo masivnega lesa, za katerega arhitekt pravi, da ga ni nikoli preveč.

»Les nas povezuje z naravo. Tudi kombinacije, ki se nam morda ne zdijo »normalne«, na primer lesa iz Afrike in Evrope, so popolnoma v redu.«

Miren interier pisan na kožo družini

Ker je arhitekt družino in njihov življenjski slog poznal že od prej, je bilo oblikovanje doma lažje, čeprav je potekalo na daljavo. K masivnemu lesu je kombiniral umirjene barve in z zavesami uravnal akustiko.

»Oni so mirni ljudje, radi imajo družinsko vzdušje, zato smo ustvarili miren interier. Z lesom smo pričarali toplino, mehkobo dajejo zavese, vse skupaj pa smo kombinirali s svetlo zeleno barvo sten. Les pride do izraza šele čez leta, ko se kaj popraska, poškoduje, ko se vidi, da je tu življenje. Ureznine od noža v kuhinji – vse to so spomini in sledi uporabe, ki so prave za ta ambient.«

Masivno pohištvo je naložba

Vse pohištvene elemente iz masivnega lesa sta lastnika naročila pri mizarstvu s 30-letno tradicijo, kjer opažajo, da je povpraševanje po masivi – ne glede na to, da gre za dražje pohištvo – močno v porastu.

»Vesela sem, da arhitekti uporabljajo masivni les oziroma pohištvo iz masivnega lesa – ali kot posamezen element ali kot cel sklop pohištva v bivalnem prostoru. Jaz osebno mislim, da nam noben drug material ne more dati tega občutka topline, udobja, domačnosti kot masivni les,« je prepričana Nina Đalić iz mizarstva Amek in poudari, da je za takšnim pohištvom seveda veliko več znanja in dela.

Pohištvo se pri hujših poškodbah preprosto pobrusi

Pohištvo iz masive je prav tako treba tudi dodatno zaščititi, za kar v podjetju uporabljajo posebna olja. »Olja so zelo dobro odporna. Ko smo se prvič spoznali z olji, smo vzeli od desetih proizvajalcev različne vzorce, ki smo jih testirali na vino, kavo, čaj. In to olje, ki ga uporabljamo, se je najbolje odneslo. Ta olja uporabljamo tudi v kopalnicah, na kuhinjskih pultih, na mizah, miznih površinah. Če se kaj hujšega zgodi, pa ni nič narobe. Stranka nas pokliče in mi potem obrusimo in spet naoljimo,« pove Marko Đalić, direktor mizarstva Amek.

Slike so delo mladega in zelo nadarjenega slikarja iz Srbije Danijela Jakimovskega. Gre za kolekcijo Religija bakra, zato so motivi temu primerni – dimniki, baker, železarne.

Prevladuje hrast

Za izdelavo masivnega pohištva je zelo popularen hrast, ki je kralj med drevesnimi vrstami. V stanovanju ga med drugim opazimo kot stensko oblogo v spalnici, iz hrastovih moralov je v eni od otroških sob izdelan strop, ki s kombinacijo dekorativnega tekstila in barve stene razbije belino ter sobo naredi bolj naravno in prijetno. Tudi kuhinjska miza je hrastova, markantna pa predvsem zaradi svojih nog, izdelanih v konus, torej s širšim zgornjim in ožjim spodnjim delom. Imenitno se poda h kuhinji, ki je modernega videza s pridihom retro sloga.

»Moja najljubša točka je kuhinja. Veliko časa sem v njej, zato sem vesela, da je pult iz lesa, tudi jedilna miza je lesena, ker je prijeten občutek. Največ se dotikamo mize, zato smo zadovoljni, da je dovolj velika, saj pogosto pridejo gostje na večerjo ali igramo družabne igre z otroki. Je prijetno, ja,« na koncu pritrdi tudi lastnica Milica Petković.

Arhitektura: Đorđe Kitić, Alterno Inc.

Oprema: Mizarstvo Amek


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.

Fotografije: Žiga Lovšin