V eni najlepših ljubljanskih uličic, v Križevniški ulici, se nahaja le okoli 30 m2 veliko stanovanje z izjemnim značajem. Tudi ta je njegova lastnika prepričal k nakupu, a že kmalu po začetku prenove so se pokazali prvi izzivi, ki pa sta jih ob pomoči mojstra Marka Furlaniča uspešno premostila.

Obnova starega stanovanja je za marsikoga prava nočna mora, a ne za Marjetko in Marka, ki sta celoten projekt vzela kot neke vrste izziv. Dotrajano stanovanje v stari spomeniško zaščiteni zgradbi, ki je v samem središču prestolnice, ju je v hipu prevzelo, za nakup pa sta se odločila tudi, ker je bil objekt v fazi popolne prenove, s čimer je ohranil prvotno obliko, a postal bolj primeren za sodobno bivanje. Taka je tudi zgodba manjšega stanovanja, ki sta mu lastnika ob pomoči mojstra Marka Furlaniča dala svoj pečat in ga popeljala v prihodnost.

Vse prej kot zavidljivo prvotno stanje ju ni odgnalo. Tretjina stanovanja je bila sprva pregrajena, v delu, kjer je danes kuhinja, je bilo stranišče s kopalnico. V preteklosti so bila namreč stranišča v tovrstnih starih stavbah na balkonu, po eno na nadstropje. S prenovo so stranišče s kopalnico umestili v nekdaj zunanji del stanovanja, kuhinjo pa domiselno umestili v prehodni del med sanitarijami in dnevnim prostorom. Niso pa temeljito osvežili le tlorisa, kmalu po začetku prenove se je namreč vdrla skoraj polovica več kot 300 let starega stropa, kar je bilo razlog za odločitev, da bo obnova precej bolj temeljita, kot je bilo sprva zamišljeno. A težave lahko obrodijo tudi nove priložnosti. In prav to se je izkazalo v primeru tega očarljivega stanovanja na Križevniški.

»Ko smo z obstoječega stropa očistili sloje ometa in trstike, je postalo jasno, da bo prav ta strop postal poglaviten element tega stanovanja. In takrat sva se odločila, da greva v kompletno prenovo,« pove lastnica Marjetka. Že v začetku jima je bilo jasno, da bosta izdelavo notranje opreme zaupala prijatelju Marku Furlaniču, a zaradi prvotnih težav in dejstva, da ima slednji tudi certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije za mizarja – restavratorskega sodelavca, je v delovni proces vstopil že v samem začetku. Zgledno obnovljen lesen strop je še danes osrednji element tega malega stanovanja, celoten videz pa lepo dopolnjujejo tudi drugi izdelki iz lesa.

V trenutku, ko vstopite v prostor, vas objameta domačnost in toplina, ki ju lahko pripišemo tudi lesu – poglavitnemu materialu interierja. Slednjega lahko občudujemo v unikatnih kosih pohištva, pa tudi na okenskih policah in tlaku. »Mogoče les res zahteva malo več pozornosti kot kak drug material, ampak vrača – toplino in domačnost. In če mene vprašate, les pravzaprav iz stanovanja naredi dom,« je prepričana lastnica tega ljubkega stanovanja. Majhna površina je zahtevala tudi precej iznajdljivosti. Ta se odraža tudi v izvlečni postelji, praktično skriti pod podest, pa tudi v kuhinjskih regalih, umeščenih pod stopnice, ki vodijo do drugega, dvignjenega ležišča.

V stanovanju prevladuje hrast, le okenske police so izdelane iz smrekovine. Police so izdelali kar iz lesa, ki je prej služil kot gradbeni element v stanovanju, Marko pa ga je spretno obnovil in mu podaril novo življenje.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorat za lesarstvo.