Kako pripeljati umetnost v dom? Katera pravila pri tem upoštevati in katera pravila lahko tudi mirno obrnete na glavo? Kje dobiti prave kose ter kam in koliko jih postaviti? Pogovor z Miho Murnom, predsednikom AAMI CORPORATION in poznavalcem umetnosti, prinaša zanimive odgovore.

Posvetujte se s strokovnjakom

Da praznemu stanovanju in hiši vdahnete toplino in individualnost, boste poleg pohištva potrebovali še nekaj več – piko na i, ki jo lahko ponudi le umetnost. Bele stene zapolnite s slikami in prazne police z umetniškimi kosi, pravi naš sogovornik Miha Murn, tudi organizator umetniškega sejma ART Expo Ljubljana, in svetuje, da se v primeru, če nimate občutka, kaj bi se podalo v vaš dom, lahko tudi posvetujete: »Tako kot nekoga izberemo, da nam napelje elektriko, izberimo strokovnjaka, da se v dveh urah sprehodi po stanovanju, po hiši in svetuje, kaj bi se v hišo, v stanovanje podalo.«

Otvoritev ART Expo Ljubljana 2023. Miha Murn je tretji z leve. Foto: Katja Čemažar

Pravilo 80:20

Umetnine so lahko zelo različne. Slike, fotografije, inštalacije in kipi, kosi, ki nimajo samo estetske, ampak tudi uporabno funkcijo, kot so na primer dizajnerske luči in pohištvo. Pomembno je, da vam je umetniško delo najprej všeč in ob pogledu nanj vedno znova doživite nekaj novega, zatem pa je tudi dobro, da z njim šokirate, da izstopi iz ambienta.

Foto: Ambienti

»Zelo pomembno se mi zdi, da se poskušamo držati nekega sloga, nekega koncepta doma, ampak hkrati poskušamo tudi z detajli to kršiti, da vse skupaj učinkuje bolj domače, bolj individualistično in bolj pooseblja lastnika. Na primer svetujem pravilo 80:20, da damo v moderno hišo 20 odstotkov starih kosov. Ali pa damo baročne okvirje na moderne slike in tako naprej. Torej da naredimo nekaj drugače, bolj zanimivo, interier spremenimo, ga individualiziramo,« meni Murn in doda, da funkcionira tudi obratno. Kadar imate klasičen ali bolj starinski ambient, preprosto umestite vanj 20 odstotkov modernejših kosov.

Slike imamo lahko tudi v garaži

Kot meni poznavalec, so popolnoma vse stene doma primerne, da nanje obesite slike. Niti prostor nad podbojem vrat, stena nad kuhinjskim pultom, stranišče ali garaža niso izjeme. Pravzaprav so ravno to prostori, kjer umetnost pride najbolj do izraza.

»Vsi razmišljamo, da nad podbojem ne moremo imeti slik, ker to ne gre. Ampak nikoli pa nihče ne vzame slike in jo poskusi dati nad podboj, če paše. Mislim, da ni prostora v hiši, kjer ne bi mogli imeti slik. Zakaj ne bi bila že garaža prvi prostor, ki bi bil opremljen? Ni treba, da tam visi ravno baročna slika, lahko pa vseeno visi neka digitalna grafika. Lahko so to posterji od Jamesa Bonda. Vsekakor je pomembno, da vsak prostor poskusimo prilagoditi naši identiteti.

Foto: Ambienti

Primeri dobrega umeščanja umetnosti v dom so lahko tudi stopnišča, ki so v tem smislu dostikrat zapostavljena. Vanja lahko umestite umetniško inštalacijo, ki visi s stropa, in jo osvetlite z manjšimi lučkami, da ustvarite odboje svetlobe. V zavito stopnišče pa na primer umestite sliko iz več delov, in ko se vzpenjate ali spuščate po stopnicah, se vam ti postopoma razkrivajo v celoto.  

Umetnost ni nujno draga

Pravila glede dimenzij in okvirjev slik prilagajajte prostoru. Če imate slike v istih formatih in jih obesite v enako linijo, boste tako optično razširili prostor. Lahko pa majhen prostor povečate tudi tako, da vanj namesto več manjših slik umestite eno res veliko sliko.  

Foto: Pexels

Z izborom umetnin ne hitite. To je proces, ki lahko traja leto, dve ali tri. Kose kupujte postopoma, morda na potovanjih ali umetniških sejmih, kot je pri nas ART Exo Ljubljana, predvsem pa kupujte takšna dela, ki imajo zgodbo, vam nekaj pomenijo in govorijo o vas samih.  

In tudi ni potrebno, da zanje zapravite celo premoženje, saj je umetnost lahko tudi dostopna. »Umetnost je vsekakor lahko draga, ni pa vsaka umetnost draga. Slike lahko kupujemo od 10, 20, 50 evrov naprej in s tem podpremo mlade umetnike. Ne kupujmo printov, ne kupujmo kopij v prvi trgovini s pohištvom. S tem tudi pokažemo, da smo se potrudili, da smo pogledali, kaj paše v naš dom, in kaj želimo s tem sporočiti,« sklene sogovornik.