Med 12. in 15. oktobrom 2023 se je v Kongresnem centru Brdo odvijal največji mednarodni umetniški festival v
Sloveniji in širše. ART Expo Ljubljana je v štirih dneh privabil več kot neverjetnih 8.000 obiskovalcev, predstavljalo pa
se je preko 250 mednarodnih razstavljavcev in vizualnih umetnikov ter okoli 100 nastopajočih.

ART Expo Ljubljana je gostil mnoge ugledne goste, med njimi dr. Aleša Musarja (soprog predsednice Republike Slovenije ge. Nataše Pirc Musar), g. Jožeta Mermala (BTC d. d.), go. Heleno Petrin (BTC d. d.) in veleposlanika Japonske g. Hiromichi Matsushimo. Dogodek so obeležili tudi ekonomski ataše Poljske g. Łukasz Paprotny, predsednik WTM g. Fiore Tondi, g. Valery Arakelov, Viteški red sv. Jurija iz Koroške in mnogi drugi diplomati, poslovneži, zbiratelji in ljubitelji umetnosti.

Slavnostna otvoritev v četrtek, 12. oktobra, je postregla z izjemnimi glasbenimi in plesnimi performansi, med katerimi je vredno omeniti virtuozno pianistko Mateo Leko ter izjemno operno pevko in plesalko Astrid Kljun. Temu je sledil nagovor direktorja Mihe Murna, Jožeta Mermala in Aleša Musarja ter slavnostni prerez traku, ki je simboliziral uraden pričetek. Večer se je nadaljeval s plesnim nastopom skupine Kabaret ter elektronsko glasbo z Zarnetom, ki je ustvarila zabaven družabni ambient.

V petek so bili obiskovalci deležni zanimivih predavanj, interaktivnih predstavitev ter glasbenih in plesnih nastopov. Navdušilo je predavanje umetnostne zgodovinarke Jonne Künne o vplivu urbanega okolja na umetnost in okrogla miza, na kateri so priznani strokovnjaki Jan Künne, Blaž Golob ter Miha Murn razpravljali o presečišču umetnosti in tehnologije. Med nastopi je bilo moč slišati pianistko Majo Tajnšek in violinista Braneta Brezavščka ter jazz glasbo Petra Vodeta. Petkov večer je bil obarvan z obiskom Rotary klubov s celotne Slovenije, ki ga je otvorila violinistka Inga Ulokina. Po govoru g. Mihe Murna, ter ge. Bojane Košnik Čuk, predsednice Rotary kluba Ljubljana International, je sledila plesna predstava The Shorties Chorus Line. Sledil je večer argentinskega tanga oz. milonga, ki je privabila tako izkušene plesalce kot tudi mimoidoče obiskovalce, da zaplešejo in uživajo v ritmih tanga.

Sobotni dan je postregel s predavanjem Aline Gishyan z naslovom “NFT in AI”, delavnicami ustvarjanja mandal do pogovora z modno oblikovalko Tjašo Škapin. Prisotni so lahko uživali v glasbenem nastopu harfistke Astrid-, dramatičnemu sodobnemu plesu Kaje Marion Ribnikar ter nastopu Mažoretnega in Twirling kluba Kranj. Svet mode je zvečer prevzel celotno prizorišče, s Finalom World Top Model Slovenia in modno revijo v ospredju. Po dogodku je občinstvo pričakala tudi dinamična predstava plesa ob drogu (Maja Pirc) kot del večera elektronske glasbe z DJ Priom.

V nedeljo smo bili priča predavanju Bogdana Sobana o nekonvencionalni umetnosti in nostalgičnemu nastopu folklorne skupine ISKRAEMECO. Sledila je predstavitev monografije in dialog med umetnikom Miho Murnom (Michael Gregorjev Murn) ter voditeljico Kajo Kovačič. Ob zaključku prireditve, se je po glasbenem nastopu flavtistke Jurke Zoroje and kitaristke Katje Porovne Silič, razglasilo še letošnjega zmagovalca ART Expa Ljubljana. Nagrado je prejel umetnik Alex Knapic (Hrvaška).

Vse podrobnosti o ART Expu Ljubljana so na voljo na uradni spletni strani www.artexpoljubljana.com.

Fotografije: Katja Čemažar