Preproge so alfa in omega notranje opreme in tako rekoč ni doma, ki na tleh ne bi imel vsaj ene. V prostor prinesejo barve, skrbijo za tople noge in nasploh za prijetno atmosfero v ambientu. Še več! Obesite jih lahko tudi na steno, kjer poskrbijo za dodatno prostorsko globino, zvočno izolacijo, kontraste in vizualne dražljaje.

Za katere prostore?

Preproge lahko nadomeščajo posterje, slike in izveske. Niso pa primerne kar za vse prostore po vrsti. Zlasti težke in bogate preproge so neprimerne za stene manjših sob, saj prostor preveč obtežijo in celo zadušijo. Veliko bolje se obnesejo v velikih sobah, v katerih lahko preproga na steni odvzame del veličine prostora, ga naredi bolj intimnega in vizualno prijetnejšega.

Možnosti pritrditve

A kako preprogo sploh obesiti na steno? Č čilimi, bosanskimi preprogami, ki so trenutno sila moderne, ne bo težav, saj so dokaj lahke. Orientalske preproge pa imajo po drugi strani tudi do 30 kg, kar je lahko precejšen izziv. Priporočamo enega od dveh postopkov pritrditve:

  • Prvi posnema obešanje slik. Preprogo najprej na hrbtni strani vpnite na lesen okvir, ki tkanje lepo poravna, da je na steni res videti imenitno. Okvir s preprogo nato obesite na steno kot sliko.
  • Ali pa preprogo izobesite kot zaveso. Na enem od robov všijte vanjo zanke, ki jih nato vpnete v vodilo, privijačeno na steno. Pri tem pazite, da je vodilo dovolj zmogljivo in da lahko prenese težo preproge.

V obeh primerih bo učinek enkraten, preproga bo na steni zakraljevala kot umetniški predmet ter v trenutku postala center pozornosti in občudovanja!

Foto: Pinterest