Morda niste med srečneži z veliko prostora okoli svoje hiše, vendar to še ne pomeni, da ne morete biti kreativni in tudi na malo kvadratih ustvariti imenitnega vrta. Celo najbolj mini zaplata trave ali ozek balkon lahko postaneta prijetna oaza zelenja, kjer sredi urbane džungle preživite prijetne trenutke v naravi.

Urbani mini vrtovi so postali globalni trend in pravzaprav nuja. Vse bolj jasno namreč postaja, da človek, ki ni v stiku z naravo, hitreje zboli, je bolj nesrečen in v stresu, raziskave celo kažejo, da imajo ljudje, ki so dan za dnem obdani le z betonom, hrupom in vrvežem, tudi krajšo življenjsko dobo. Vsaj mali kotiček zelenja je zato življenjskega pomena.

Na majhnem vrtičku lahko gojimo zelenjavo, sadje, ali pa ga uporabljamo samo za počitek in sproščanje. Načrtovati ga moramo bolj skrbno in natančneje, kot če bi imeli na voljo večje površine, je pa zato končni rezultat lahko veliko bolj prikupen.

Strokovnjaki priporočajo, da za mini vrt uporabimo čim več rastlin, ki se jih lahko premika, na primer rastline v visečih lončkih, zabojnike na zunanjih okenskih policah, obešanke na ograjah… Že nekaj lepih rož lahko povsem spremeni balkon, pri terasi ali celo majhni zelenici pa imate še precej več možnosti: od vertikalnih zasaditev do dreves v loncih in vzpenjavk po ograjah. Naj vas navdušijo ideje iz galerije!

Foto: Pinterest