Od talnih oblog, lesenih okvirjev do pohištva in celo ostrešja – lesni črvi pri hrani niso čisto nič izbirčni. Če zoper njih ne ukrepate, tvegate, da se bodo pregrizli skozi vaše najlepše lesene izdelke.

Glavni škodljivci so ličinke

Ko govorimo o lesnih črvih, imamo po navadi v mislih navadnega trdoglavca (Anobium punctatum), hrošča, ki je eden najpogostejših lesnih škodljivcev človeških bivališčih. Odrasel hrošček je temno rjave barve in meri v dolžino med 2,7 in 4,5 mm, zanj pa je značilno, da se ne prehranjuje, ampak samo razmnožuje.

»Samica odloži jajčeca v špranje v lesu ali v stare izletne odprtine. Po treh tednih se iz jajčec izležejo okoli 1 mm dolge, smetanasto bele ličinke, ki imajo obliko črke C. Ličinke se prehranjujejo s celulozo in med hranjenjem v les vrtajo rove. Po treh do štirih letih dosežejo dolžino do 7 mm, nato pa se tik pod površjem lesa zabubijo. Po osmih tednih se imagi pregrizejo na plano in pri tem naredijo okrogle izletne odprtine s premerom med 1 in 1,5 mm,« se lahko poučite na Wikipedii.

Kako prepoznati okužen les?

Lesni črvi pri prehrani niso izbirčne Metke, tekne jim tako les iglavcev kot listavcev, njihov najljubši je vlažen les v vlažnih prostorih. Da so se k vam povabili te nezaželeni gostje, pa najlažje ugotovite po kupčkih svežega lesnega prahu v okolici luknje, žal pa okuženost lesa dostikrat odkrijete šele po 3 do 4 letih, kolikor dolg je življenjski cikel ličinke.

V primeru, da niste čisto prepričani, ali so vaš dragoceni leseni kos pohištva napadli črvi, uporabite naslednji trik. List papirja ali temne folije položite pod sumljivo mesto na pohištvu in počakajte nekaj dni. Če se je na listu pojavila lesna moka, je treba čim prej ukrepati.

Vodoodporen lak je dobra zaščita, saj predstavlja lesnemu črvu mehansko oviro.

Preventiva in kurativa

Eden od preventivnih ukrepov, s katerim preprečite, da bi se črvi povabili v vaš dom, je ta, da v prostorih vzdržujete zračno vlago pod 60 odstotki ter da les primerno zaščitite, denimo z lakiranjem. Kadar je prepozno in so črvi že na delu, pa jih zatirate takole:

Vročina/Mraz: Ličinke je možno uničiti s segrevanjem okuženega lesa preko temperature 50 stopinj C za dan ali dva ali zamrzovanjem. Pri slednjem načinu pozimi prizadete kose pohištva enostavno čez noč postavite na balkon ali teraso.

Želod: Lesni črvi imajo samo eno stvar rajši od lesa in to je želod. Zato okoli pridetega pohištva, parketa, stenske obloge … razporedite želod. Njihov vonj bo privlačil črve, ki bodo kakor hitro se bo dalo prilezli proti njemu. Učinkovitost metode boste opazili po majhnih luknjicah v želodu. Takrat želod obvezno odstranite.

Alkohol, boraks: Od drugih orožij proti lesnim črvom je treba omeniti še alkohol in boraks. Alkohol zanesljivo ubije ličinke, vendar ima močen vonj, medtem ko se pri boraksu rado zgodi, da ne prodre dovolj globoko v les. Zato ličinke dostikrat preživijo njegov napad in škodo povzročajo dalje.

V primeru trdovratnih lesnih črvov se je še najbolje obrniti na strokovnjaka. Ta bo uporabil insekticide, s katerimi bo les zaplinil, oziroma bo okuženi les zamenjal.

Fotografije: Pinterest