Les je zelo pri vrhu, če ne kar prva izbira, ko se odločamo za talno oblogo v kuhinji. Razlog je njegov naraven, topel izgled, ki s seboj prinaša mehkobo, ima pa tudi še nekaj drugih prednosti v primerjavi s keramiko, kamnom ali drugimi talnimi oblogami. Ena od teh je njegova trpežnost, odpornost na udarce ter seveda lepota, ki lahko traja desetletja.

Vrst lesenih talnih oblog, primernih za kuhinje, je cela vrsta. Predstavljamo vam 10 najpogostejših, ki vam bodo zanesljivo vzele sapo, naj bodo postavljene v tradicionalne ali bolj moderne kuhinje.

Rustikalno

Ne glede na to, koliko novih trendov se pojavi, lesena tla vedno ostajajo zanimiva. Naravne značilnosti v lesu (grče, linije, barvna odstopanja) so znak pristnosti, domačnosti, povezanosti z naravo. Takšna lesena tla nadgradijo vsako kuhinjo, sploh pa rustikalno.

Tradicionalno

Delikatni detajli v lesu in njegov naravni zaključek se lepo ujemajo s tradicionalnimi linijami kuhinjskih omaric. Uravnotežijo tudi kamnito, do gladkega zbrušeno delovno površino.

Temno

Črni ton lesa se lepo poda v tematsko bele kuhinje, pa tudi v temnejše, denimo modre. Predstavlja kontrast z belino in poudari detajle vseh drugih barv.

Moderno

Minimalistične značilnosti moderne kuhinje ne potrebujejo nujno hladnih, sterilnih tal, kot so betonska, kamnita ali keramična. Prav nasprotno, z lesenim parketom prinesete v sodobno kuhinjo toplino, naravo in domačnost.

Mat

Nekateri imajo radi svetleče, drugi prisegajo na zadržanost. In za slednje so kot naročena lesena tla z mat zaključkom. Prednost takšnih lesenih tal je v tem, da se ujemajo z vsemi kuhinjskimi slogi.

Ribja kost

Običajni vzorci pri položenem parketu se enostavni, čistih in preprostih linij. Vzorec ribje kosti pa je drugačen, morda deluje nekoliko starinsko, a se vseeno lepo poda tudi v moderno kuhinjo. Le svetlejšo barvo lesa je treba izbrati.

Ujemanje

Delovna plošča je središče kuhinje in je vsaj tako pomembna, kot so kuhinjske omarice ali tla. Zakaj pa tla in pult ne bi bila narejena iz istega materiala? To je naravnost odlična zamisel, saj pripelje v kuhinjo rdečo nit in poskrbi za ujemanje.

Svetleče

Lesena tla so lahko obdelana na različne načine, eden je tudi lakiranje, ki ustvari površino visokega sijaja. Takšna tla so zelo odporna, saj sloj laka preprečuje vdor umazanije in vlage v les. Pa tudi čiščenje je enostavno. Nekaj kapljic čistila zmešate z vodo in obrišete tla, vsaka dva meseca pa jih še spolirate. Takšen parket bo zdržal leta in leta uporabe.

Industrijsko

Osupljivo je videti lesena tla v industrijski kuhinji, kjer sicer prednjači beton. Prostoru da toplino in mehkobo, ki ob veliki količini kovinskih elementov običajno umanjkata.

V ozadju

Kaj pravite na brezov les? Morda je res manj popularen, vendar po krivici. Brezova tla v kuhinji so nevtralna, neizstopajoča in jih izberite takrat, ko hočete pozornost preusmerit na nekaj drugega. Vseeno pa nudijo trpežnost, ki jo pričakujete.

Foto: Pinterest