Kam umestiti kamnito steno, kakšno obdelavo kamna izbrati in s dekorirati, da bo stena resnično zasijala?

Neometane stene se šopirijo s svojo materialno bogato naravo, hkrati pa v naš izčiščen svet vpeljejo nekoliko prvinske romantike, nostalgično zagledane v preteklost. Kamnite stene nas v svojih raznolikih različicah zapeljejo v mediteranske hiše, v prvobitna človeška bivališča, v jame, ali pa v luksuzne ambiente holivudskih vil. 

Kako kamen pravilno vnesti v svoj ambient, smo raziskali v današnjem prispevku.

Hiša iz kamna

Pristna izkušnja kamnite stene je popolnoma drugačna od tiste, ki jo ustvarimo s stensko oblogo, saj s seboj nosi zgodbo gradnje hiše: med kamni različnih velikosti lahko opazujemo mojstrstvo tistega, ki jih s surovo močjo vlekel izpod zemlje, prenašal, obračal in s strastjo zlagal enega vrh drugega v ravno in stabilno steno. Če živite v kamniti hiši, je takšno mojstrstvo enostavno potrebno pokazati. Kombiniratje ga z belim ometom in minimalističnim pohištvom, če želite sodoben ambient; za rustikalen videz pa pustite vse stene gole in prostore napolnite z vintage in lesenim pohištvom.

Stena, oblečena v kamen

Če pa ne živite v kamniti hiši, pa posezite po kamniti stenski oblogi. Oblogo namestite na eno poudarjeno steno v vašem domu in jo primerno osvetlite – relief stene je enako pomemben kot njena tekstura in barva.

Na tržišču je veliko različic kamnitih stenskih oblog, svetujemo pa vam, da se odločite za enobarven kamen čimvečjih dimenzij. Droben kamen v različnih barvah namreč prostor vizualno zasiči do te mere, da deluje manjši, kombiniranje z ostalim pohištvom je toliko bolj zahtevno.

Poleg drobnega kamna se lahko odločite tudi za velikoformatne kamnite plošče ali za poliran kamen; zanimiv pa je tudi nevtralen terac s prodniki raznolikih barv.

Prestiž na kvadrat

Kamnita obloga v dnevni sobi je najpogostejša odločitev. S kamnom v tem najbolj obiskanem prostoru izražamo prestiž in poudarjamo izbrano pohištvo: kombiniramo ga z bogatimi zofami, preprogami in regali. Kamen umestite na eno steno in jo s tem poudarite, pred njo pa umestite svoj najbogatejši kos pohištva. H kamnu se poleg minimalistične bele ali črne opreme najbolje podajo sorodni surovi materiali: kovine, naraven les, usnje, kožuhi, žamet.

Tuširanje v kraški jami

V kopalnici včasih posežemo po marmornatih pultih in stenskih oblogah, eksperimentiramo pa lahko tudi s surovim kamnom. Zakaj ne bi oblekli svojega tuša v črn kamen, da bi vas vsakdanje tuširanje spominjalo na umivanje v kraški jami?Podobno lahko ustvarite domači wellness z belim, drobnim kamenjem, položenim za prostostoječo kopalno kad.

Tehnološka kuhinja v prvobitnem ambientu

Nepoliran kamen v kuhinji iz praktičnih razlogov ni priporočljiv, saj ga je skoraj nemogoče čistiti. Če se zanj odločite, morda razmislite o umestitvi štedilnika in umivalnika na kuhinjski otok, da se izognete večini trdovratne umazanije. Da bi kamen resnično zasijal, na steno ne obešajte visečih omaric, kuhinjski niz pa izvedite v minimalističnem slogu s čistimi linijami in visokotehnološkimi materiali.

Romantika v spalnici

Kamnita stena, subtilno osvetljena od spodaj, bo v vsako spalnico vnesla romantiko. Ob steno prislonite bogato, tapecirano posteljno vzglavje in dekorirajte s prosojnimi tkaninami in elementi iz narave.

NextGEN Gallery

Edit
Delete