Trendi v notranji opremi se vsako leto zelo jasno izrišejo na številnih pohištvenih sejmih doma in po svetu. Na Salone di Mobile, ki je konec aprila potekal v Milanu, smo tako opazili štiri prevladujoče trende, ki bodo zaznamovali prihodnje leto ‒ kateri pa je vam najbolj pisan na kožo?

Cluttercore

Pa začnimo pri najbolj opaznem (kričečem): angleški neologizem cluttercore (kar bi v slovenščino lahko prevedli kot estetika nereda) opisuje bogate in atraktivne ambiente, nasičene z osebnostjo do te točke, da mejijo na kaos in eksces. Zato težko rečemo, da gre za slog, ampak za filozofijo bivanja, ki je na kožo najbolj pisana generaciji Z in vsem, ki se radi obkrožajo s predmeti, ki jih osrečujejo. Izgled organiziranega kaosa bomo težko dosegli (in težko prenašali) v večjih prostorih, je pa idealen za manjše ambiente ‒ od domačih knjižnic, otroških sob in celo sanitarij.

Foto: Unsplash

Tiho razkošje

Denar kriči, bogastvo šepeta: o tihem razkošju smo že pisali, a ga moramo spet omeniti. Je protiutež zgoraj predstavljenemu maksimalizmu, saj stavi na diskretnost in brezčasnost. Gre za bogastvo, radikalno drugačno od tistega, ki smo ga bili vajeni v preteklosti, saj zavrača kakršnokoli kričeče razkazovanje statusa. Stavi na oblikovalski in barvni minimalizem, klasične oblike, naravne materiale in predvsem poudarja udobje in dobro počutje. 

Barviti minimalizem

Ta trend postaja vse bolj priljubljen tako po svetu kot pri nas. Gre za premišljeno oblikovane interierje, ki se osredotočajo na uporabnost in funkcijo, spoštujejo in poudarjajo svoj arhitekturni okvir, hkrati pa ga še oplemenitijo z uporabo velikih, monokromatskih barvnih površin, ki v strogo oblikovane interierje vnašajo življenje, osebnost in igrivost. Elegantno, dosegljivo in predvsem ‒ karakterno. Le kdo bi se lahko uprl?

Foto: Unsplash

Japandi

Tako je, japandi vztraja med najbolj priljubljenimi slogi tega desetletja. Znotraj japandija se združujeta japonski wabi-sabi (ki kot kakovost izpostavlja naravne materiale, vlogo obrti in patino časa) in danski hygge (ki v ospredje postavlja dobro počutje ter preproste in uporabne ambiente). Pod okriljem tega sloga nastajajo prostori, ki slavijo preprosto in počasno bivanje, naravne materiale, podedovane objekte in kakovostno oblikovano pohištvo. 

Naslovna fotografija: Pedrali, Salone Internazionale del Mobile Milano 2024, Monica Spezia/Living Inside