Wabi sabi je japonska filozofija sprejemanja nepopolnosti. Wabi se nanaša na preprostost v sožitju z naravo, medtem ko je sabi sposobnost sprejemanja življenja, kot je, z vrlinami in napakami vred. In prav ta filozofija se zrcali v enosobnem stanovanju sredi Casablance, največjega mesta v Maroku.

Stanovanje je opremljeno po zamislih notranjega oblikovalca Tasnima Ashrafa, ki je stavil na kakovostno pohištvo in unikatnost, hkrati pa mu je znotraj enega samega razkošnega prostora z njima uspelo vizualno ustvariti več navidezno ločenih enot.

Pri dokaj temačnem vhodu nas najprej pozdravi eleganten bež stol, ki stoji pred visokim ogledalom na temno rjavem lesenem panelu in konzolno večfunkcijsko mizico, uporabno tako za odlaganje kot manjša pisarniška opravila.

Nekaj korakov naprej pridemo do spalnice, ki se na prvi pogled zdi improvizirana, vendar popolna za tiste, ki ne marajo izgubljati časa z dekorativnimi detajli. Postelja v nevtralnih tonih se naslanja na kamnito in leseno perforirano ozadje, za katerim se skriva garderoba; nočni omarici sta narejeni iz neobdelanih drevesnih štorov, iz lesa je tudi eden od lestencev nad nočno omarico, medtem ko se druga stran postelje očitno raje osvetljuje z namizno lučko. Prostor je zelo razgiban in dinamičen, vseeno pa dobro organiziran in premišljen.

Dnevni kotiček je sinonim udobja in dobrega počutja. Sedežna garnitura je mehkih linij ter mešanica minimalističnega in sodobnega oblikovanja, drugi kosi pohištva so prav tako preprosti, vendar že na daleč izražajo prefinjeno estetiko, na primer stenske luči ob televizorju in kaminu, vaze v kotu ali kavna mizica ob kavču.

Čeprav skoraj nič v tem majhnem stanovanju ni gladkih, ravnih linij, niti stene ne, je nekako zloženo skupaj v popolno celoto, ki naredi občutek, da gre za vrhunsko zasnovan in opremljen dom.

Fotografije: Caffe Latte