Košček na košček – sestavljanka!

Sestavljanke so navdih za talne obloge, stenske dekoracije, najdemo jih na tekstilnih dodatkih, celo pohištvo je oblikovano tako, da ga lahko zlagamo skupaj kot sestavljanko.

Rojstvo sestavljank je povezano s šolstvom. Leta 1767 je Anglež John Spilsbury, graver in izdelovalec zemljevidov, za potrebe izobraževanja naredil lesen zemljevid sveta in ga po državah razrezal na koščke. Učitelji so to njegovo poučno sestavljanko s pridom uporabljali pri urah geografije in zemljepisa, saj je učencem pomagala, da so na razigran način osvajali znanje o položaju in legi posameznih držav.

Koščki sestavljank so bili najprej leseni, kasneje so jih začeli izdelovati iz trdega kartona, hipoma pa so postali prodajna uspešnica in navdih na različnih področjih življenja, tudi v notranjem oblikovanju.

Danes so v obliki sestavljank narejeni številni notranji elementi: tla, ploščice, pohištvo, okrasne blazine, ogledala, celo radiatorji … Podajo se v moderne, razigrane domove, zlasti domače se počutijo v otroških in dnevnih sobah, pa tudi predsobah in kuhinjah, v katerih želimo ustvariti učinek mladostne energije. Sestavljanke namreč v ambient prinesejo veliko mero originalnost, pestrosti in tudi kontrastne barvne kombinacije.

Foto: Pinterest

Prejšnji članekRazgaljena rustikalnost: Ostrešni tramovi v vsej svoji lepoti
Naslednji članekAmbienti – 7. sezona, 6. oddaja
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
3 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Petra
7 mesecev nazaj

Ali lahko naredim sestavljanki z 1000 koščki po meri?

Petra
7 mesecev nazaj

Ali lahko naredim sestavljanki po meri

Petra
7 mesecev nazaj

Hej