Kamin spada med bolj simpatične načine ogrevanja, saj je vzdušje ob zakurjenem ognjišču vedno prijetno in romantično. Skalijo ga lahko le skrb za pravilno kurjenje, priprava kuriva in čiščenje, pa tudi slabi izkoristki, saj gre pri nepravilno načrtovanem kaminu večino energije v dimnik. Kako torej ravnati, da bo vaš kamin kar najbolj učinkovit?

K dobremu izkoristku kamina in za daljše ohranjanje toplote v prostoru zelo veliko storite s kaminskimi oblogami in dobro izolacijo stene za kaminom. Najboljše za ta namen so plošče iz vermikulita, to je naravnega materiala, ki deluje izolacijsko in ognje-odporno. Poglejmo podrobneje:

Prava obloga kamina lahko še dolgo oddaja toploto

Obloga kamina mora biti negorljiva in trajno požarno varna. Poleg tega mora biti sposobna čim dlje zadržati temperaturo in jo še dolgo časa po tem, ko ogenj v kaminu ugasne, počasi oddajati v prostor. Včasih so zato obloge zidali, zdaj pa je bistveno bolj preprosta rešitev izdelava obloge kamina iz posebnih plošč, s katerimi se obloga izdela tako hitro, kot se gradi z mavčno-kartonskimi ploščami.

Pri trgovinah Kalcer, kjer dobite vse za suho gradnjo, priporočajo uporabo plošč Thermax, izdelanih iz naravnega minerala vermikulita. Ta je uvrščen med ekološko neoporečne materiale in zato primeren za trajnostno uporabo v gradbeništvu in industriji. Osnovna surovina se obdeluje pri visokih temperaturah, kjer se iz mineralov vermikulita sprosti kristalno vezana  voda, kar povzroči razslojevanje notranjih slojev. Tako dobimo ekspandirani vermikulit, ki se uporablja v mnogih panogah, kot so vrtnarstvo, živinoreja, kemična industrija, kovinarstvo, proizvodnja barv in ometov. Zaradi svojih specifičnih lastnosti je ekspandiran vermikulit primeren tudi za izdelavo izolacijskih in ognje odpornih materialov.

Z enim korakom do konstrukcije in izolacije

Oblaganje kamnina s ploščami Thermax je preprosto, varno, hitro in čisto. Plošče so negorljive in odporne na visoke temperature (1.100 °C). Energija, ki seva iz kurišča, se enakomerno porazdeli po celotni površini plošč in zato tudi enakomerno seva v prostor, da imate občutek zdrave toplote, podobne sončni.

»Z oblogo kurišča z izolacijskimi ploščami Thermax hitreje dosežemo višjo temperaturo v kurišču, s čimer zmanjšamo nepopolno izgorevanje, manjše pa je tudi izločanje saj in dima, zaradi česar je manj škodljivih vplivov na okolje. Steklo kurišča bo zato bolj čisto. Plošče Thermax se preprosto oblikujejo in so primerne tudi za zamenjavo starih, dotrajanih oblog. Če z njimi zamenjamo obstoječo šamotno oblogo, sicer izgubimo nekaj akumulacije, vendar hitreje ogrejemo prostor,« povedo pri podjetju Kalcer in svetujejo, da se za podrobnosti glede izvedbe konstrukcije obrnete na svojega dobavitelja kaminskega vložka ali ogrodja.

Plošče Thermax se zelo preprosto režejo, vijačijo in lepijo, zato ni nobena težava narediti obloge okoli kamina po vaših željah.
Negorljive mineralne plošče Thermax se uvrščajo v požarni razred A1 (EN 13501-1). Ne vsebujejo vlaken in azbesta, so brez vonja, lastnosti plošč se ne spreminjajo tudi pri povišanju temperatur. Akumulirano toploto počasi sproščajo v prostor.

Kaj pa izolacija za kaminom?

Pri vgradnji kamina je treba nameniti pozornost tudi steni za kaminom, ki se lahko močno segreje. Visoka temperatura za kaminom lahko povzroči pregrevanje stene in neželen prehod vročine na drugo stran stene, v daljšem obdobju pa propadanje stene, poškodbo na električnih instalacijah v steni in celo vžig. Zato je treba steno za kaminom ustrezno zaščititi. Ker za ta namen niso primerni vsi toplotno izolacijski materiali, se pred nakupom posvetujte s prodajalci in zahtevajte izdelke, ki so namenjeni prav izolaciji sten za kamini. Plošče Thermax so na primer primerne tudi za izolacijo stene za kaminom, na podlago, ki je lahko jeklo, beton, kamen, keramika, les ali klasičen opečni zid, pa jih preprosto prilepite z lepilom Thermax.

Še niste prepričani, da bi imeli kamin?

Če ste še v fazi načrtovanja hiše, pa niste prepričani, ali boste kamin imeli ali ne, je vsekakor pametno pustiti možnost za poznejšo postavitev – načrtujte dimnik in ognjevarno steno ob dimniku. Če pa se boste priključili na obstoječ dimnik, izvedite vse potrebne ukrepe, da bo kurjenje varno. Tisti, ki si ustvarjate svoj dom v mansardi, poskrbite, da bo dimnik (če je v rabi), pravilno izoliran in obložen z negorljivo oblogo.

Vse materiale, ki so potrebni za požarno varne obloge in izolacije kamnina, dobite v trgovinah Kalcer v Mariboru, Novem mestu in Trzinu, na spletu pa na naslovu www.trgovina-kalcer.si. Če poskrbite za varnost ni nobenega razloga, da ne bi res sproščeno uživali ob kaminu.

Sponzorirana vsebina