Se vam zdi, da v prostoru nekaj manjka? Najbrž konzolna mizica! Ta je najbolj delaven kos pohištva, saj jo lahko uporabite za vse mogoče: za shranjevanje, razkazovanje okrasnih predmetov, kot bife ali namesto barskega vozička. Skratka, brez konzolne mize nikakor ne gre!

Za konzolne mizice je značilno, da so ožje in višje od običajnih ter postavljene ob steno. V dnevni sobi jih lahko uporabite za odlaganje knjig ali kot prostor za spominke, v predsobah za drobnarije, kot so ključi in denarnice, če ima miza predale ali prostor za košaro, lahko postane tudi praktična shramba za kar koli drugega. Ker je miza majhna, ne zavzame veliko prostora, kljub vsemu pa lahko popestri in poživi vsako sobo.

Če mizo nameravate postaviti v hodnik, bodite pozorni na njene mere, saj se ob vstopu v stanovanje seveda nočete zaletavati v njene robove. V mislih imejte, da so nekateri hodniki lahko široki tudi samo 100 cm, večina konzolnih mizic pa meri med 30 in 40 cm v globino.

Lesena ali kromirana?

Konzolne mize so narejene iz najrazličnejših materialov, kateri so bo najlepše vklopil v vaš dom, pa je odvisno tudi od ostale pohištvene in stavbne opreme. Kadar so tla v prostoru lesena ali obložena s keramiko, se k jim poda kromirana ali steklena konzolna miza, ki doda ambientu kanček modernosti. Kromirana miza se lepo dopolnjuje tudi z različnimi tekstilnimi oblogami in preprogami, saj odseva barve in vzorce, medtem ko steklena miza prida bolj uglajen videz in je nepogrešljiva v manjših prostorih (ustvari občutek veličine).

Lesene konzolne mize pa po drugi strani ustvarijo imeniten prvi vtis, delujejo domačno, toplo, sploh bogati leseni zaključki (oreh) se lepo ujamejo tudi z modernimi materiali.

Povsod so dobrodošle

Glavna prednost konzolnih miz je vsekakor ta, da niso omejene le na en sam prostor. Kjerkoli v domu imate neizkoriščen kotiček, ga lahko mirno zapolnite s konzolno mizo in mu tako daste novo veljavo. Poleg že omenjenih hodnikov in dnevnih sob, se konzolna miza odlično znajde tudi v jedilnici, kjer nudi prostor za razkazovanje dragocenega porcelanastega seta ali po potrebi dodaten stol, kadar za glavno mizo zmanjka prostora. V spalnici pa lahko igra vlogo toaletne mizice, sploh če jo opremite še z ogledalom.

Foto: Pinterest