I feel design odpira svoja vrata v ponedeljek, 17. oktobra

Pop-up flat I FEEL DESIGN, predhodnik Doma slovenskega oblikovanja, je za kratek čas prvič odprl svoja vrata v Berlinu. Projekt se zdaj seli še k nam, kjer se bo v ljubljanskem stanovanju predstavilo več kot 30 blagovnih znamk slovenskega oblikovanja.

Avtorja projekta, Tina Semolič in Rok Avsec, sta v Berlinu skupaj z arhitektko Ano Gruden opremila stanovanje izključno z izdelki slovenskega oblikovanja; mednarodni javnosti se je julija skupaj predstavilo 18 avtorjev in podjetij.

Dobre tri mesece kasneje Dom slovenskega oblikovanja vrata odpira v Ljubljani, projekt pa je zastavljen še ambiciozneje, saj se bo v skoraj treh tednih na njem predstavilo več kot 30 blagovnih znamk, razstavo pa bodo popestrili tudi številni dogodki.

Stanovanje, umeščeno v objekt Dunajskih mozaikov avtorske skupine Abiro, v sodobno večstanovanjsko stavbo, je v celoti opremljeno in popolnoma funkcionalno: v njem najdemo spalnico, opremljeno s posteljo in posteljnino, kuhinjo s kuhinjskimi potrebščinami in jedilnico s porcelanom, dnevno sobo, v kateri po igračah sodeč prebiva mlada družina, z delovnim kotičkom in nekaterimi ravno dovolj osebnimi stvarmi, da občutek, da smo vstopili v razstavni salon, izgine. V stanovanju, ki kar žari od mladostne energije, ki jo izžareva popolnoma specifičen, igriv in spogledljiv slovenski dizajn, lahko preizkusimo in med seboj primerjamo posamezne izdelke, hkrati pa se pozanimamo o ceni in naročilu.

Bolj zagnani se bodo lahko udeležili enega od šestih dogodkov, ki bodo izvedeni med projektom – treh svetovalnic (arhitekturne, nepremičninske in svetovalnice o prenovi), dveh kuharskih dogodkov in pa delavnice »Lego za možgansko nego«.

Slovenski oblikovalci se vse pogosteje samoiniciativno združujejo pod eno streho ter s tem krepijo konkurenčnost in prepoznavnost na domačem in tujem trgu. S projekti, kot je Dom slovenskega oblikovanja, pa hkrati še dokazujejo domačim oblikovalskim sladokuscem, da je kvalitetnih in oblikovno dovršenih oblikovalskih izdelkov toliko, da lahko z njimi opremimo kar nekaj stanovanj.

Dom slovenskega oblikovanja bo odprt do 3. 11. 2016, s predhodno prijavo pa ga bo moč obiskati vsak dan od ponedeljka do petka med 15. in 19. uro in v soboto med 10. in 12.

fotografije: Janez Marolt