Enodružinska hiša se nahaja v odročnem delu mesta Ontario v Kanadi in je zgrajena na lokaciji, ki se položno spušča proti jezeru Haliburton. Njena zasnova je dolg, ozek volumen, obrnjen proti jugu, zaradi česar vsi glavni prostori uživajo obilno količino naravne svetlobe in pogledov do jezera skozi pravljične krošnje dreves.

V nasprotju z leseno strešno konstrukcijo in kamnitimi stenami na spodnji ravni, so zunanje zgornje obloge, usmerjene proti severu, vzhodu in zahodu, oblečene v mat črne fasadne plošče Swisspearl Avera, ki zaradi dinamičnega proizvodnega procesa dosegajo neprimerljivo naravno teksturo. Na objektu so aplicirane fasadne plošče različnih dimenzij, nekatere pritrjene vodoravno, nekatere pa navpično. Vodoravno položen fasadni material na vhodni strani se nadaljuje znotraj hiše, obda pomožne prostore na severni strani in svetlobi daje močno hrbtenico.

Sama zasnova objekta razgrajuje meje med notranjostjo in zunanjostjo s širjenjem zunanjih fasadnih materialov v notranjost. Južna stran, obrnjena proti jezeru, je realizirana z velikimi prostranstvi zasteklitve, kar omogoča uživanje v svetlobi in razgledih.

Hiša je sestavljena iz dveh prostorov, ki se sekata. Nizko ležeči volumen z ravno streho na severni strani preseka višji dvonadstropni volumen na jugu z nagnjeno streho. Z izkoristkom poševne topografije so arhitekti iz arhitekturnega biroja + VG zmanjšali višino hiše in jo vključili v njeno naravno okolico na gozdnatem pobočju.

Skupni prostori – kuhinja odprtega tipa, dnevni prostor in jedilnica – so umeščeni v zgornjem nadstropju s pogledom na jezero na jugu, pomožni prostori pa na severu. Za kaminom v dnevni sobi se nahaja globoka zastekljena veranda. Masivni kamniti dimnik je navpičen poudarek v sicer vodoravni kompoziciji.

Vse štiri dvoposteljne sobe – dve v spodnji in dve v zgornji etaži – imajo pogled na jezero. V nasprotju z odprtimi dnevnimi prostori, ki so zelo razgledni, sta igralna soba in zabaviščni prostor na spodnji ravni zasnovana tako, da sta bolj zaprta.

Skrbno umerjena kombinacija materialov in prostornin z njihovimi globokimi napušči spominja na tradicionalno japonsko arhitekturo. In tudi slednja je razlog, da je ta svetla, prostorna hiša čudovito zavetje pred hrupom in mestnim življenjem.

Lokacija: Ontario, Kanada

Arhitektura: +VG

Fasadne plošče: Swisspearl Avera AV020

Fotografije: David Whittaker, Seattle, WA, USA


Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.


Sponzorirana vsebina