Stropni ventilatorji so, podobno kot klimatske naprave, uporabni čez celo leto: poleti hladijo prostore in ustvarjajo blagodejno kroženje zraka, pozimi pa pomagajo pri enakomernem ogrevanju prostorov. Tehnološke izboljšave, ki so jih bili deležni zadnja leta, omogočajo, da so postali energetsko varčni, oblikovne osvežitve pa so jih naredile tudi očem zelo privlačne.

Morda je za nekatere stropni ventilator moteč dodatek v prostoru, odbijajoča pa se vam morda zdi tudi misel, da bi morali z njega brisati prah in poslušati njegove brenčanje. Po drugi strani pa so moderni stropni ventilatorji zelo napredni, tihi in odlično nadomeščajo klimatsko napravo, saj v sobi ustvarijo boljše, prijetnejše počutje, ne da bi vplivali na temperaturo zraka. Prva tako so cenejši od klimatske naprave in za podoben učinek porabijo manj energije.

Vse to so razlogi, zaradi katerih stropni ventilatorji še zdaleč niso iz mode, prav nasprotno, lahko so imeniten oblikovni poudarek sobe. Vendar na kaj biti pozorni, ko ga kupujete?

Kako izbrati stropni ventilator?

Pri izbiri stropnega ventilatorja bo največjo vlogo odigral vaš okus. Pomembna pa je tudi sama oblika, velikost in število posameznih »rezil«, kot tudi višina, na katero je ventilator nameščen.

Velikost

Če je ventilator premajhen glede na velikost sobe, ne bo učinkovito mešal zraka. In obratno: če je prevelik, bo ustvaril občutek, kot da se nahajate v vetrovnem tunelu. Zato sledite tam napotkom:

  • Sobe do 9 m2: premer ventilatorja naj bo do 90 cm ali manj
  • Sobe do 13 m2: premer ventilatorja naj bo od 90 do 105 cm
  • Sobe do 20 m2: premer ventilatorja naj bo od 125 do 137 cm
  • Sobe nad 20 m2: največji možni premer ventilatorja ali več manjših ventilatorjev.

Število rezil

Samo število rezil ne igra pomembnejše vloge, ampak bolj estetsko. Veliko pomembnejši je sam naklon rezil in moč motorja. Strokovnjaki priporočajo naklon rezila od 12 do 15 stopinj za najbolj optimalno gibanje zraka in bolj ostre robove rezil. Ostrejši kot je rob, več zraka lahko zajame.

Višina in moč motorja

Načeloma velja, da je najbolje, kadar je ventilator od tal oddaljen od 2,5 do 2,7 metra ter vsaj 30 do 45 cm od najbližje stene. Kar se moči motorja tiče, pa morate vedeti, da je ventilator delovni stroj, ki bo pogosto prižgan več ur skupaj. Kupite takšnega s kakovostnim motorjem in tihim delovanjem. Boljši motorji imajo oznako DC, porabijo 70 odstotkov manj energije kot standardni motorji AC, imajo več hitrostnih možnosti in se vrtijo v obe smeri (kar pomeni, da imajo hladilno in ogrevalno funkcijo).

Dodatne možnosti

Nekateri stropni ventilatorji so hkrati lahko tudi luč ter opremljeni z različnimi načini upravljanja. Bodisi, da jih aktivirate s pritiskom na stikalo, z daljinskim upravljalnikom ali preko USB povezave. Izberite tak način upravljanja, kot vam je najlažji in najenostavnejši.

Fotografije: Pinterest