Če imate raje senco kot žgoče sončne žarke, še ne pomeni, da morate ostati notri. Potrebujete samo pergolo, ki zagotavlja senco, medtem ko topel vetrič še vedno mrši vaše lase in vam boža kožo. Tudi lep pogled je zagotovljen, zlasti če je pergola postavljena na cvetočem vrtu ali ob bazenu. Zdaj vam manjkata samo še hladna pijača in dobra knjiga. Nasvete, kako in kam postaviti imenitno pergolo, pa dobite v nadaljevanju.

Pergola ali nadstrešek
Lesene letvice, ki tvorijo »streho pergole« ponujajo senco. Vrzeli med njimi pa dovoljujejo pridušeni svetlobi, da prodira skozi.

Takoj na začetku razčistimo razliko med pergolo in nadstreškom, ki se na prvi pogled zdi podoben. Pergole in nadstreški se razlikujejo v tem, da pergola nima prave strehe, pač je običajno le delno prekrita (lahko tudi zarasla z vzpenjavkami, trto …), tako, da zagotavlja senco, medtem ko še vedno prepušča veter in je zato bolj zračna. Nadstrešek pa ima nepropustno streho.

Postavitev
Pergola, ki je povezana s hišo lahko ustvari dodatno arhitekturno obliko. Stebri, ki podpirajo pergolo, pa naj bodo usklajeni z arhitekturnimi elementi stavbe.

Pergole združujejo lepoto in funkcijo, postavite pa jih lahko vsaj na dva različna načina. Lahko so pritrjene ob hišo in tako podaljšek interierja v zunanjost ali pa samostojne enote sredi vrta. Postavitev ob hiši je enostavnejša, saj v tem primeru potrebujete manj podpornih stebrov, medtem ko prostostoječa pergola zahteva več dela, a je ravno tako imenitno zatočišče, sploh če jo postavite na mesto, ki ponuja nekaj več (na primer čudovit razgled). V obeh primerih je glavna naloga pergole ta, da ponuja senco.

Osnova

Ko enkrat veste, kam boste postavili pergolo, je treba razmisliti o njeni velikosti. Pergola ne sme biti dominantna enota v okolici, v smislu, da zavzame preveč prostora in je zato preveč izstopajoča, pač pa se mora z njo zliti v ravnotežju. Glavno pravilo, ki se ga velja držati, je, da temelje za pergolo ne naredite nič večje, kot bi jih za teraso. Če ste v dvomu, označite predvideno velikost v naravi, da si boste lažje predstavljali.

Višina pergole pa naj bo vsaj dva metra. Če imate pergolo v več nivojih, povezanih s stopnicami, morate upoštevati najmanj dvometrsko višino od najvišjega nivoja, prav tako imejte rezervo, če nameravate pod pergolo napeljati razsvetljavo (lestenec).

Arhitekturne strukture in zasaditev

Pergole imajo načeloma ravne strehe, vendar če ima vaša stavba dvokapnico, lahko to preslikate tudi na pergolo. Kadar gradite samostojno, prostostoječo pergolo, ne pozabite, da morete ustvariti občutek prijetnega prostora. Pri tem so vam v veliko pomoč lahko tudi rastline, ki jih zasadite ob stebre.

Zasaditev zelenja ob strani pergole ponuja še dodatno senco ter poskrbi, da se sama struktura pergole bolje zlije z zunanjim dizajnom. Vzpenjavke ali vinska trta so najboljša izbira, pa tudi vzpenjajoča vrtnica, ki deluje nekoliko bolj romantično, je imeniten dodatek pergoli.

Okrasitev

Ko je enkrat pergola postavljena, pa razmislite še o tem, kako jo boste opremili in dekorirali. Zelo privlačne so majhne lučke, ovite okoli navpičnih ali prečnih stebrov in omogočajo, da pod pergolo posedate tudi ob večerih in jo tako do popolnosti izkoristite. Za dodatno senco lahko ob straneh ali na streho pergole namestite zavese oziroma jadra, ki vas istočasno varujejo tudi pred neželenimi žuželkami.

Fotografije: Pinterest